Recycling

Op de winderige hoek achter de supermarkt staan drie containers waarin de winkel zijn afval dumpt. Uit een daarvan steken twee spijkerbroekbenen die schoksgewijs in de bak verdwijnen.

Ik kijk over de rand. Tussen afgesneden bloemkoolblad en vermorzelde tomaten zitten twee mannen op hun knieën die met opgestroopte mouwen in het groenteafval wroeten. Verstoord kijken ze op en vloeken mij weg.

's Middags herken ik de wroeters op de dagmarkt. Ze staan achter een omgekeerde bananendoos waarop etenswaren van het huismerk van de supermarkt zijn uitgestald: ongeschonden pakjes soepgroenten waarvan de houdbaarheidsdatum juist verstreken is, cellofaan zakjes met nog net niet oudbakken koekjes en gesealde voorgesneden kaas.

,,Merkartikelen, halve prijs!'' roepen de mannen. Binnen vijf minuten zijn ze los.

    • Monica Metz