`Prinses tapete gesprek Beatrix'

Prinses Margarita heeft een gesprek met koningin Beatrix, over de familieruzie, heimelijk opgenomen. Dat heeft prof.mr. Slagter, juridisch adviseur van de prinses en haar man, Edwin de Roy van Zuydewijn, vanmorgen bevestigd.

De opname betreft, meent Slagter, een gesprek dat de prinses met haar tante had op 19 januari 2002 in Paleis Huis ten Bosch. HP/De Tijd bericht hier deze week uitvoerig over. Daarbij wordt gedetailleerd weergegeven wat de koningin gezegd zou hebben, al wordt ze niet rechtstreeks geciteerd. De uitspraken van de prinses worden wel letterlijk weergegeven. HP/De Tijd wil niet zeggen of het een kopie van de bandopname bezit.

Het (stiekem) opnemen van eigen (telefoon)gesprekken is wettelijk niet strafbaar. E. Brouwers, directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst, zegt met ,,ongeloof'' te reageren op het bericht. Brouwers: ,,Als het gesprek inderdaad heimelijk is opgenomen, dan vind ik dat schandalig.''

In de weergave van het gesprek in het weekblad werpt koningin Beatrix beschuldigingen dat prinses Margarita en haar echtgenoot worden getreiterd en tegengewerkt door de koninklijke familie verre van zich. Ze zou de bewering dat ze waren afgeluisterd gekwalificeerd hebben als ,,onzinnig''. Tot twee keer toe zou Beatrix hebben gezegd: ,,Margarita, er is een duiveltje in je gekropen.'' De koningin liet merken dat ze achter de scherpe toon van Margarita Edwin de Roy van Zuydewijn vermoedde.

De vader van prinses Margarita, Carlos Hugo de Bourbon de Parme, ontkent in de Volkskrant dat hij de beschikking heeft gehad over informatie uit het dossier van de Amsterdamse sociale dienst over Edwin de Roy van Zuydewijn. Daarvan was hij beschuldigd door het paar. De gemeente Amsterdam laat onderzoeken of derden toegang tot het dossier hebben gehad.

Prof. P. Nicolaï, hoogleraar bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam, is volgens Slagter de nieuwe advocaat van het echtpaar. Hij gaat de schadeclaim tegen de staat, wegens zakelijke tegenwerking van De Roy, voorbereiden. Daartoe zal hij getuigen horen. Nicolaï stond eerder de journalist Willem Oltmans bij. Die kreeg in 2000 een schadevergoeding wegens jarenlange tegenwerking door de staat. Nicolaï dwong destijds onder meer prinses Margriet en oud-premier Lubbers tot getuigenissen. De Rotterdamse advocaat A. Verhoeven heeft, na overleg met het echtpaar, besloten niet als hun advocaat op te treden. Prinses Margarita wilde vanmorgen geen commentaar geven.