OM NAAR UIT TE KIJKEN

THEATER

Proust I

Het grand projet van regisseur Guy Cassiers van het Ro Theater en schrijver Eric de Kuyper is een vierdelige toneelbewerking van Marcel Prousts psychologische romancyclus Op zoek naar de verloren tijd> Het gaat over de ontluisterende inwijding van een jongeman in de wereld van de liefde, de salon en de kunst. De eerste is Proust 1: De kant van Swann, waarin hoofdpersoon Marcel via drie vrouwen seksueel ontwaakt.

Première 5 maart Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 12 mei. Inl 010-411 8110 of www.rotheater.nl

DANS

Batsheva Dance Company

Het werk van de beroemde Israëlische choreograaf Ohad Naharin is vitaal, barok en draagt een overleversmentaliteit uit. Twee jaar geleden stond hij met zijn Batsheva Dance Company in het Muziektheater in Amsterdam met Sabotage Baby, met musici van Orkater. Nu keert hij terug met Naharin's Virus, gebaseerd op Peter Handke's toneelstuk Publieksbeschimping. De muziek is deels van de Palestijnse componist Habib Alla Jamal.

Op 6, 8 en 8 maart in het Muziektheater, Amsterdam. Inl 020-6255455 of www.het-muziektheater.com

MUZIEK

Moxos

Het Jeugdorkest en het koor van Moxos, een dorpje in het Amazonegebied van Bolivia, geven twee gratis concerten in Amsterdam met muziek van Europese en autochtone indiaanse componisten uit de 17de en de 18de eeuw. De muziek, in totaal 11.000 pagina's, is onlangs teruggevonden in Moxos, waar de jezuïtenorde zich had gevestigd. Het jeugdorkest is 5 jaar geleden opgericht door Marcelo Araúz, die in december de Prins Clausprijs kreeg voor zijn ijver de autochtone Zuid-Amerikaanse cultuur aandacht te geven.

Sweelinck Conservatorium Amsterdam 28 febr 14u; kerk De Krijtberg Singel 448, Amsterdam 1 mrt 14u.

POP

Das Pop

De muziek van de Gentse groep Das Pop staat geheel in het teken van `la recherche du pop perdu'. In de praktijk komt dat neer op gestileerde art rock met een knipoog naar de jaren '70 in het algemeen en David Bowie in het bijzonder, hoewel dat bij de presentatie van hun nieuwe cd The Human Thing weer in een heel andere richting geslingerd kan worden.

28 febr Paradiso Amsterdam. Tournee in april.

CABARET

Lenette van Dongen

De nieuwe cabaretshow van Lenette van Dongen, Vedette, gaat grotendeels over wonen in een wereld waar de tv het overnam van de theemuts, een wereld waarin het imago wint van het innerlijk. Deze show ontstond uit een verzameling `hersenstukjes' die Van Dongen schreef aan regisseur Pieter Tiddens.

Première 28 febr. Tournee t/m 2005. Inl 071-5133985 of www.harrykies.nl

FILM

Solaris

In 1972 verscheen de verfilming door Andrei Tarkovski van de roman Solaris van Stanislaw Lem als een metafysisch georiënteerde science fiction-film. De psycholoog Kris Kelvin (Donatas Banionis) wordt naar een ruimtestation geroepen, waar onderzoekers van de planeet Solaris `bezoekers'krijgen: niet van echte mensen te onderscheiden projecties van verlangens. Kelvin krijgt er zijn overleden vrouw (Natalja Bondartsjoek) op bezoek.

In de Hollywoodremake van Solaris door Steven Soderbergh worden de hoofdrollen gespeeld door George Clooney en Natascha McElhone. Het kosmische raadsel van Solaris, dat lost ook deze nieuwe versie niet op: net als de gelijknamige planeet laat de film iedere kijker er iets anders uithalen.