Olieprijs op hoogste peil na Golfoorlog

Aan de vooravond van een mogelijk militair conflict in Irak is de prijs van de Amerikaanse olie gestegen tot het hoogste niveau sinds de vorige Golfoorlog.

De prijs wordt vooral opgestuwd door de dreigende aanval op olieproducent Irak. Een oorlog zal de productie in Irak doen wegvallen en herbergt het risico dat de export van buurlanden als Koeweit en Saoedi-Arabië wordt onderbroken.

Een vat West Texas Intermediate, olie die wordt gewonnen in de Verenigde Staten, steeg gisteren naar 38,66 dollar, het hoogste peil sinds oktober 1990 toen, in de aanloop van de aanval op Saddam's bezettingstroepen in Koeweit, er ruim 41 dollar moest worden betaald. Een vat Brent, olie uit de Noordzee, stond vanmorgen op 33,54 dollar, een stijging van 47 cent. Gisteren reikte de prijs even tot nabij 34 dollar, het hoogste niveau sinds november 2000.

De olieprijs stijgt echter niet alleen maar op de oorlogsdreiging, maar op een combinatie van factoren die met elkaar verbonden zijn. Zo staan de voorraden ruwe olie en stookolie in de VS op een zeer laag niveau. Washington maakte gisteren bekend dat de voorraad ruwe olie, niet te verwarren met de strategische reserves van de overheid, vorige week daalde naar het laagste niveau sinds 1975 en de reserve aan stookolie is sinds mei 2000 niet meer zo laag geweest. De druk op de voorraden is hoog omdat het noordoosten van de VS, de regio die meer stookolie verbruikt dan enige andere in de wereld, wordt geconfronteerd met extreem koud weer. De vraag naar olie zal de komende week hoog blijven omdat er tot die tijd, aldus weerberichten, geen eind komt aan het koudefront.

Experts zijn bezorgd over de lage stand van de voorraden omdat dit tot problemen kan leiden als er problemen komen met de olietoevoer of als de olieprijs plots snel stijgt.

Daarnaast speelt ook de nationale staking in Venezuela nog altijd een rol. Venezuela is een belangrijke olieleverancier van de VS, maar door een staking viel de export van het land viel twee maanden lang weg. De staking is inmiddels voorbij, maar de productie ligt nog zeker een miljoen vaten onder het normale niveau.

De situatie rond de voorraden, Venezuela en het weer versterken de prijsstijging die nog altijd voornamelijk wordt gedreven door de situatie in het Midden-Oosten. De spanning nam de afgelopen dagen weer toe. Hans Blix, chef van de wapeninspecteurs, was gisteren kritisch over de Iraakse medewerking bij de inspecties. Het regime in Bagdad moet zaterdag beginnen met de vernietiging van zijn Al-Samoud raketten. Saddam Hussein heeft echter gezegd dat deze raketten niet binnen de specificaties vallen van de Verenigde Naties en dus niet vernietigd hoeven te worden.

Olieconcern Koninklijke/Shell, dat de prijzen baseert op de internationale olieprijs, verhoogde vanmorgen de adviesprijs van diesel met 1,6 cent naar 87,5 cent. De prijs van benzine bleef gelijk.