Niets blijft noodlijdend Fortuna Sittard bespaard

Fortuna Sittard is afgegleden naar de marge van het betaalde voetbal. De nummer laatst van de eerste divisie heeft bovendien een schuld van 18 miljoen.

Zelfs een financiële meevaller is Fortuna Sittard in economisch en sportief barre tijden niet gegund. De hekkensluiter in de eerste divisie kreeg eind december onverwachte geldelijke steun, nadat twee supporters een loterijprijs van 500.000 euro overmaakten aan een stichting die aan de club gelieerd is. De aanhangers hadden een lot in de Staatsloterij gekocht, nadat voorzitter Franken van de licentiecommissie van de KNVB afgelopen zomer op arrogante toon had meegedeeld dat de club alleen op die wijze een licentie voor dit seizoen zou kunnen verdienen. Die licentie kwam er uiteindelijk toch, maar de belastingdienst beriep zich onlangs op de Wet successie en schenkingen en wil 340.000 euro van de prijs direct opeisen. Niets blijft de Zuid-Limburgse club bespaard.

Fortuna heeft alle problemen echter grotendeels aan zichzelf te wijten. Inschattingsfouten die gemaakt werden aan het eind van de jaren negentig vormen de oorzaak van het verval van de club, waarvan de levensvatbaarheid aan een zijden draadje hangt. Een verkeerd aankoopbeleid, de bouw van het nieuwe stadion en te hoge salarissen brachten Fortuna Sittard op de rand van de afgrond. ,,Onze schuld, inclusief hypothecaire leningen, bedraagt op dit moment ruim 18 miljoen euro'', zegt manager Simone Palmans. Een grote kostenpost is het Wagner en Partners-stadion, de troosteloze betonnen bak die is vernoemd naar de hoofdsponsor. Het stadion staat op een plek die voor bedrijven nauwelijks interessant is. Bovendien is het beperkt exploitabel: lang niet alle `commerciële ruimtes' zijn verkocht en het Sittardse publiek laat het ook afweten. Gemiddeld bezoeken 3.500 mensen de thuiswedstrijden van Fortuna, een daling van bijna vijftig procent ten opzichte van vorig jaar.

De club tracht via allerlei lapmiddelen en constructies aan geld te komen om de schuldenberg te verkleinen. Een gedeelte van het personeel mocht vertrekken, er werd een salarisplafond voor spelers ingesteld (de toppers verdienen maximaal 54.000 euro) en de club trachtte voorts een contract met een sponsor te ontbinden om een nog grotere geldschieter binnen te halen.

Het bestuur van de club, waarvoor in de laatste zes jaar vijf trainers werkten, probeert nu een koper voor het stadion te vinden. Bedrijven happen niet toe, de gemeente Sittard evenmin. ,,Wij zijn niet in de markt als koper van het stadion van Fortuna'', zegt wethouder Frans Wagemans van sportzaken. ,,Momenteel bestuderen we de mogelijkheden om tot een verruiming van het bestemmingsplan te komen. In dat geval zouden bedrijven iets kunnen doen met nog te bouwen ruimtes onder drie tribunezijden. Je moet dan vooral denken aan kantoren.''

Ofschoon niemand staat te springen om veel geld in de club te steken, vreest Wagemans niet voor het voortbestaan van Fortuna. ,,De verhoudingen in de voetballerij normaliseren. Uiteindelijk kruipt Fortuna ook wel weer uit het dal. De door de KNVB hooggewaardeerde jeugdopleiding is de levensader. Over twee, drie jaar kan Fortuna een rol van betekenis spelen in de eerste divisie.''

Oud-international en seizoenkaarthouder Jan Notermans wil zich niet wagen aan een voorspelling over de sportieve toekomst van zijn voormalige club: ,,Alle voetballers met kwaliteit zijn om financiële redenen vertrokken, slechts jeugdspelers bleven over. Die jongens missen ervaring, je mag hen niet verantwoordelijk stellen voor de slechte prestaties van dit moment. De drie Zuid-Limburgse voetbalclubs hadden zeven jaar geleden moeten fuseren, dan hadden de provinciale voetballiefhebbers nu tenminste goed voetbal kunnen zien.''

Als speler maakte Sittardenaar Notermans in 1968 de fusie tussen Fortuna '54 en Sittardia tot Fortuna Sittard mee. ,,Die samensmelting was noodzakelijk. Als Roda JC, MVV en Fortuna Sittard als FC Limburg verder zouden gaan en die club in Kerkrade ging spelen, zou ik een seizoenkaart kopen.''

Intussen is trainer Hans de Koning van Fortuna Sittard niet te benijden. Hij moet werken met een selectie van 26 spelers, van wie er maar liefst twintig jonger dan 23 jaar zijn. De resultaten zijn navenant: Fortuna Sittard won dit seizoen, inclusief de gisteravond gespeelde thuiswedstrijd tegen MVV (0-0), pas twee van de 22 gespeelde competitiewedstrijden.

    • Marcel Abrahams