New York kiest voor plan Daniel Libeskind

Het ontwerp van Daniel Libeskind is gekozen als beste plan voor de wederopbouw van Ground Zero. De Duitse architect wil New York opnieuw een skyline met het hoogste gebouw ter wereld geven.

De Lower Manhattan Development Corporation, de stadscommissie die verantwoordelijk is voor de invulling van het gebied rondom het voormalige World Trade Center, maakte vandaag bekend dat het ontwerp van Libeskind werd verkozen boven dat van de andere finalist, het New-Yorkse architectenteam Think. In totaal streden negen internationale architectenbureaus om de prestigieuze opdracht het 6,5 hectare grote gebied opnieuw vorm te geven.

Het plan van Libeskind voorziet in verschillende wolkenkrabbers met spitse punten. De hoogste toren, een soort minaret van glas, is 1776 voet (541 meter) groot en verwijst naar het jaar dat de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. Het gebouw is daarmee 130 meter hoger dan het oorspronkelijke World Trade Center en 89 meter hoger dan 's werelds hoogste wolkenkrabbers, de Petronas Towers in Kuala Lumpur. Bovenin de toren wil Libeskind tuinen aanleggen. Deze `Gardens of the World' symboliseren volgens de architect `een constante bevestiging van het leven'.

De betonnen stutmuren van de oorspronkelijke Twin Towers, die het water van de Hudson River tegenhouden, zullen intact blijven en een herdenkingsplaats vormen voor de 2800 slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001. Volgens Libeskind representeren zij `de fundamenten van de democratie, die overeind bleven na een vijandige aanval'. Verder wil Libeskind op Ground Zero een museum bouwen en twee grote publieke parken aanleggen (`The Park of Heroes'). Een van de parken is zo ontworpen dat ieder jaar op 11 september een zonnestraal samenvalt met de plattegrond (`The Wedge of Light'). Deze wigvorm markeert de periode tussen het tijdstip dat het eerste vliegtuig in de noordelijke toren vloog en het moment waarop de laatste toren ineenstortte.

Libeskind, ontwerper van het Joods Museum in Berlijn, was ook de favoriete architect van de familieleden van de slachtoffers. Zijn plan zal vermoedelijk 330 miljoen euro kosten. Volgens de LMDC zullen de bouwactiviteiten op zijn vroegst in 2005 beginnen en ruim tien jaar duren.