Munt Australië stijgt na regenval

Het regent in Australië en dat is groot nieuws. De droogte die grote delen van het land een jaar lang teisterde is grotendeels voorbij. De staten Queensland en New South Wales werden de afgelopen dagen zelfs getroffen door overstromingen. Vooral bij sommige wijn- en fruittelers was de vreugde over de lang uitgebleven neerslag daarom van korte duur. Hevige regenval en stormen richtten bij hen schade aan.

Toch overheerst opluchting over de lang uitgebleven regenval. De financiële markten lijken er al van overtuigd dat de droogte zijn langste tijd heeft gehad. Volgens waarnemers is de snelle waardestijging van de Australische dollar in de afgelopen dagen een direct gevolg van de gunstiger vooruitzichten voor de Australische landbouwsector. Die hebben geleid tot een hogere vraag naar Australische dollars. De munt is nu zestig Amerikaanse dollarcent waard, de hoogste koers in meer dan twee-en-een-half jaar.

De opwaardering tempert de vreugde van Australische tuinders, omdat hun concurrentiegevoelige producten nu minder gemakkelijk in Aziatische markten kunnen worden afgezet. De Australische meteorologische dienst waarschuwt nog wel voor te veel optimisme. Het Nationale Klimaatcentrum zegt dat het er wel op lijkt dat de El Nino-omstandigheden in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan, die de zeewatertemperaturen en luchtdruk beïnvloeden in een eindfase zijn. Er is volgens het centrum echter meer regen nodig om de droogte definitief over te verklaren. Boerenleiders in Queensland hebben gezegd dat meer dan de helft van de staat nog steeds uiterst droog is. Ze maken zich zorgen over het gebrek aan water in reservoirs en het verlaagde grondwaterpeil.

Intussen gaat de invoer van tarwe uit het Verenigd Koninkrijk door. De Australische Quarantainedienst is bezig met aanvragen om nog eens ruim 100.000 ton Brits graan in te voeren. De totale graaninvoer naar Australië, normaal gesproken een van de grootste graanexporteurs ter wereld, zal daarmee op 300.000 ton komen. De importeurs raken gewend aan de strikte importregels, verklaarde een ambtenaar van de dienst.

    • Hans van Kregten