`Massamoord in Ivoorkust'

Amnesty International heeft de belangrijkste rebellengroep van Ivoorkust, de MPCI, er gisteren van beschuldigd op 6 oktober vorig jaar ten minste 52 gendarmes en acht van hun zonen te hebben vermoord. De mensenrechtenorganisatie komt pas nu met het rapport omdat ze de overlevenden niet in gevaar wilde brengen. Volgens getuigen was het aantal slachtoffers in werkelijkheid groter. De MPCI ontkent de liquidaties en zegt dat er alleen doden tijdens gevechten zijn gevallen.

In een gedetailleerd verslag haalt Amnesty overlevenden aan die vertellen over het bloedbad. De slachtoffers zouden hebben behoord tot een groep van zestig gendarmes em vijftig van hun zonen die door de rebellen waren gearresteerd in Bouaké, de tweede stad van het land.

Sinds de mislukte staatsgreep van half september was Bouaké in handen van de rebellen. De rebellen hadden de gendarmes ontwapend maar lieten ze verder met rust. Totdat de regeringstroepen van president Laurent Gbagbo op 6 oktober een mislukte aanval deden op de stad. Bij het begin van de aanval werden de gendarmes onmiddellijk opgepakt op verdenking van steun aan regeringsspionnen en opgesloten in een militaire gevangenis.

Getuigen zeggen dat rebellen in de nacht na de arrestatie tot drie keer toe het vuur openden op de gevangenen. ,,Een van de rebellen kwam vlakbij ons'', vertelde een van de overlevenden, ,,en hij staarde in de cel terwijl hij zei: `Sodemieter, hier zijn er ook nog een stel'. Hij sproeide kogels de ruimte in, laadde toen opnieuw en vuurde in het wilde weg. Toen hij vertrok, smeerde ik mezelf onder het bloed en verborg me onder het lichaam van een van de doden.'' Een andere getuige vertelde hoe hij de kinderen had horen schreeuwen: ,,Wij zijn geen gendarmes. Schiet ons niet dood.''

Te midden van de lijken in ontbinding zorgden overlevenden dagenlang voor de gewonden, van wie een aantal bij gebrek aan medische hulp alsnog overleed. Sommigen die het konden navertellen, werden gedwongen om massagraven te delven voor de slachtoffers. Zeker tien van hen zijn sindsdien `verdwenen'. Vermoed wordt dat ze vermoord zijn nadat ze hun kameraden hadden begraven.

Eerder al was komen vast te staan dat regeringstroepen in rebellengebied onschuldige burgers hebben vermoord en dat in het commerciële centrum Abidjan doodseskaders actief zijn die banden onderhouden met de regering. Ook is bekend dat de twee rebellengroepen in het westen van Ivoorkust zich aan moord, plundering en verkrachting hebben schuldig gemaakt. Maar de MPCI stond tot nu toe bekend als een gedisciplineerde beweging die zich voorbeeldig gedroeg. Volgens het vredesakkoord dat vorige maand in Frankrijk werd gesloten, mag de MPCI de ministers van Defensie en van Binnenlandse Zaken leveren in een regering van nationale eenheid. De president en het leger gaan daarmee niet akkoord.