Kerncentrale Noord-Korea in werking

Noord-Korea heeft de omstreden kerncentrale in Yongbyon in werking gesteld. Een Amerikaanse regeringswoordvoerder heeft de stap veroordeeld als ,,een escalatie bedoeld om concessies te krijgen''.

Maar Amerikaanse functionarissen hebben ook gezegd geen aanwijzing te hebben dat Noord-Korea ook de opwerkingsfabriek in hetzelfde complex heeft opgestart. In deze opwerkingsfabriek zou uit gebruikte brandstof plutonium kunnen worden gewonnen voor het maken van kernwapens. Zo'n stap zou voor de VS werkelijk alarmerend zijn.

Onafhankelijk van deze ontwikkeling riep het officiële Chinese dagblad China Daily vandaag de Verenigde Staten in sterke bewoordingen op om de houding tegenover Noord-Korea te wijzigen. ,,Pyongyang heeft een garantie nodig voor de eigen veiligheid en de kernkwestie is of de VS deze willen geven'', aldus de krant. ,,Als de VS hun houding niet veranderen en geen directe gesprekken aangaan met Pyongyang, zal de situatie op het Koreaanse schiereiland gespannen blijven.''

De krant meent dat de ,,halsstarrige houding'' van de VS oorzaak is van de escalatie. Het commentaar komt drie dagen nadat minister Colin Powell (Buitenlandse Zaken) in Peking was om de Chinese regering steun te vragen in de kwesties Noord-Korea en Irak.

China en Rusland blokkeerden gisteren een poging om de Koreaanse kwestie te bespreken onder de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. Eerder deze maand verwees het Internationale Agentschap voor Atoomenergie de `kwestie Noord-Korea' naar de Veiligheidsraad omdat Noord-Korea inspecteurs van de IAEA het land heeft uitgezet. De inspecteurs hielden toezicht op de nu gestarte centrale in Yongbyon.

Als huidig coördinator van de groep van vijf permanente leden had Frankrijk een informele bespreking voorgesteld om te kijken hoe men de zaak zou kunnen aanpakken. China en Rusland hielden volgens een Franse diplomaat de bespreking tegen. China is ,,nog niet klaar om nieuwe discussies hierover te beginnen'', zei een Chinese diplomaat.

De verzoeningsgezinde president van Zuid-Korea, Roh Moo-hyun, heeft nog niet expliciet gereageerd op de jongste Noord-Koreaanse stappen – het lanceren van een raket op dinsdag en nu het opstarten van de kerncentrale – sinds zijn aantreden afgelopen dinsdag. Wel sprak premier Goh Kun over een ,,bedreiging van de wereldvrede''. Een ,,vreedzame oplossing'' is volgens Goh de ,,belangrijkste taak van de nieuwe regering''.

Het hoofdartikel in de China Daily, de ontwikkeling in de Veiligheidsraad en de blijvend verzoenende toon van Zuid-Korea tonen dat de VS in Oost-Azië geen enkele steun krijgen voor hun weigering rechtstreeks met Noord-Korea te praten. Washington zegt niet onder bedreigingen met Noord-Korea aan tafel te willen gaan zitten en meent dat de kwestie multilateraal moet worden aangepakt. Noord-Korea stelt dat het maar één vijand heeft, de VS, waarvan het een veiligheidsgarantie wil.