India laat op na cricketwinst op Engeland

De bedelaars op de hoeken van de straten kijken stomverbaasd. Het is acht uur, een stralende ochtend met een temperatuur van 20 graden, een doodgewone werkdag, maar waar zijn in hemelsnaam alle mensen gebleven? Delhi maakt maakt vandaag sowieso een trage start: de eersten die de straat bereiken zijn schoolkinderen en krantenbezorgers. Daarna het lagere personeel, tegen tien uur pas het hogere. Iedereen is te laat, maar met een goede reden: de cricketwedstrijd bij het WK, gisteren, tegen Engeland.

Het Engelse cricketelftal kwam er tegen India, dat in Ashish Nehra een formidabele bowler had, niet echt aan te pas. India scoorde in vijftig overs gisteravond 250 runs voor een verlies van negen wickets. Engeland was bij 168 (in 45 overs) all out. Nehra produceerde, ondanks een fikse enkelblessure, de op twee na beste bowlingcijfers tijdens een wereldkampioenschap ooit en tijdens dit toernooi tot dusver de beste: hij veroverde zes wickets tegen 23 runs.

Om twee uur vannacht barstte het gejoel los in de stad, het leek op een grote collectieve dronkenschap. Terwijl de dag ervoor geen alcohol mocht worden verkocht.

Het bestuur van Delhi kondigt bij zulke gelegenheden plotseling een `dry day' af: de slijters houden de deur dicht en in goedkope cafes schenken ze uitsluitend fris. Wie toch wil drinken moet naar een dure gelegenheid, zoals Ruby Tuesday in de buitenwijk Saket.

Mannen met glazen bier in de hand, vrouwen die met de allerkleinsten op schoot zitten terwijl de iets oudere kinderen pakkertje spelen tussen de tafels. Zes gigantische schermen zijn er opgesteld, maar de stampende discomuziek blijft keihard aan. Het mooie van cricket is dat je niet hoeft te luisteren naar het commentaar. Je ziet toch wat er gebeurt?

Toen sterspeler Sachin Tendulkar een keer de bal niet alleen het veld, maar zelfs het stadion uit sloeg, wisten ook de Engelsen het: ze komen er niet meer aan te pas.

Om twee uur 's nachts was het dan zover: het Engelse elftal had 168 runs gemaakt, niet vier of zes, maar gewoon 82 te weinig ten opzichte van India. Van de gezichten van de Engelse spelers was ongeloof af te lezen.

Op dit moment hebben de commentatoren van de Indiase staatstelevisie de uitdrukkelijke opdracht om op te roepen tot elegante sportiviteit, zoals dat bij zo'n gentlemensport hoort, door over de tegenstanders niets dan goeds te spreken. Maar tv-kijkend India luisterde toch al niet. De bedelaars hebben geen tv. Die merkten de overwinning pas vanochtend, aan de eigenaardige stilte op straat.