Geding van staat tegen NS 13 maart

De staat daagt op 13 maart in kort geding de Nederlandse Spoorwegen over de mogelijke prijsverhoging van het treinkaartje in juli dit jaar. Dit heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat vanochtend bevestigd.

NS en staat zijn met elkaar in conflict over de prijsstijging van circa 4,2 procent die NS per juli 2003 wil doorvoeren. Het ministerie vindt deze stijging, onder druk van de Kamer, niet geoorloofd, omdat NS de prijzen dit jaar al verhoogde met 4,9 procent. Volgens het prestatiecontract dat de NS met de overheid heeft mag NS slechts één keer per jaar de prijzen verhogen. De staat spant hierover een bodemprocedure tegen de spoorwegen aan. Het geding dient om te voorkomen dat NS gedurende deze procedure de prijzen in juli toch verhoogt.

NS zegt in zijn recht te staan, omdat zij de eerste prijsstijging per 31 december, rond middernacht, heeft ingevoerd. Formeel geldt deze voor 2002. De Kamer veroordeelde deze werkwijze als ,,een ontoelaatbare truc'' en spoorde de minister aan hiermee geen genoegen te nemen. Volgens de NS is de dubbele prijsstijging nodig om het bedrijf financieel gezond te houden.

Beide partijen maken kans het kort geding te winnen. NS omdat het zich formeel aan de wet houdt; de staat omdat een prijsstijging na sluiting van de loketten op 31 december door de rechter kan worden gezien als een stijging per 1 januari. Het is nog niet bekend wanneer de bodemprocedure begint.