GALERIESELECTIE

Vincenzo Castella

De Italiaanse fotograaf Vincenzo Castella (Napels, 1952) richt zich op het hedendaagse stedelijke en industriële landschap. Hij maakt gebruik van een grootbeeldcamera en digitale technieken. Zijn panoramische foto's van Europese steden als Turijn, Athene, Keulen en Amsterdam zijn uiterst gedetailleerd en geloofwaardig. Bij nadere beschouwing blijken de stadsgezichten met digitale technieken subtiel gemanipuleerd te zijn.

Foto's van Vincenzo Castella. T/m 22 maart in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

John Hodany

De tentoonstelling That In-Between Time in Galerie Fons Welters omvat zes grote schilderijen op papier van de Amerikaan John Hodany (1974). De werken zien eruit als legpuzzels, waarin geen enkel motief toevallig zijn plaats heeft gevonden. Elk schilderij kent een aantal basisvormen (sushi, gewichten, wekkerradio's, magnetrons) die in steeds verder gemuteerde vorm over het beeldvlak uitzwermen. Hodany's schilderproces is te vergelijken met chirurgische arbeid: zijn werken vertonen sporen van incisies op plaatsen waar een stukje beeld is uitgesneden en verplaatst naar een andere plek binnen het schilderij. De afgebeelde producten zijn nog wel herkenbaar, maar functioneren alleen nog binnen de logica van het schilderij.

Schilderijen van John Hodany. T/m 29 maart in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Marjan Laaper

In de nieuwste videowerken van Marjan Laaper worden de hoofdrollen gespeeld door dieren. De korte films, die door hun verstilde karakter lijken op langzaam tot leven gekomen foto's, zijn veelal opgenomen in dierentuinen. Zo toont het werk Bystander Intervention een ijsbeer die met zijn hoofd op een muurtje uitrust. Naast zijn kop huppelt een vogeltje vrolijk heen en weer. De beer trekt zo nu en dan zijn ooglid op om naar het vogeltje te kijken. Verder gebeurt er niets. Maar de situatie is zo uitzonderlijk dat je ademloos blijft kijken, nieuwsgierig als je bent naar de afloop van deze dierenconfrontatie.

Videowerken van Marjan Laaper. T/m 15 maart in Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Under the Surface

De tentoonstelling Under the Surface in Canvas International Art is een presentatie van de jonge Australische fotografen Trent Parke (1971) en Narelle Autio (1971). Beiden wonnen de afgelopen jaren meermalen World Press Photo Awards voor hun fotoseries. Parke is bovendien in 2002 als eerste Australiër toegetreden tot het prestigieuze fotoagentschap Magnum. In Canvas Expositieruimte is een selectie foto's te zien van hun gezamenlijke serie The Seventh Wave, over het leven langs de vele baaien en stranden van Sydney, dat zich zowel boven als onder het wateroppervlak afspeelt.

Under the Surface. Foto's van Trent Parke en Narelle Autio. T/m 15 maart in Canvas Expositieruimte, Lijnbaansgrcaht 319, Amsterdam. Wo t/m za 14-18u.

Art Rotterdam

In de Rotterdam Cruise Terminal op de Kop van Zuid start vandaag de 4de editie van Art Rotterdam. Het accent van deze kunstbeurs ligt op de actuele kunst, met schilderijen, videoinstallaties en foto's van nationale en internationale kunstenaars. Verder zijn er galeries die glas, zilver en keramiek tentoonstellen. Nieuw is de expositieruimte op de 3de etage van Las Palmas, schuin tegenover de Cruise Terminal, waar de deelnemende galeries grootschalige installaties en videowerken tonen. Aan Art Rotterdam doen 63 galeries mee, deels uit het buitenland.

Art Rotterdam. Cruise Terminal, Wilhelminakade, Rotterdam. 27 febr t/m 1 maart, 11-19u. Inl www.artrotterdam.com

En verder

Foto's van Leni Riefenstahl t/m 15 maart bij Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam;; schilderijen van Rineke Marsman t/m 22 maart in Galerie Witteveen, Keizersgracht 538, Amsterdam; beelden en tekeningen van Heringa/Van Kalsbeek t/m 26 maart in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Jurriaan Molenaar t/m 16 maart in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem.