Frankrijk

Rossini

Als regisseur Jérôme Savary, meester in de spotternij en vader van het Grand Magic Circus, de koning van de grappen in de muziek, alias Rossini, ontmoet, ontstaat er vuurwerk op het toneel. Dat verklaart het recente succes op het heel selecte Glyndebourne festival van Rossini's laatste opera-comique Le Comte Ory (1828) die op het ogenblik op het programma staat van de Opéra-Comique in Parijs. Een aaneenschakeling van amusante scènes en luchtige melodieën waarin Rossini gebruik maakt van vorige composities m.n. Il viaggio a Reims. Annick Massis (Adèle) Isabelle Cals (de page) en Marc Labo (le Comte Ory) zijn voortreffelijk.

Le Comte Ory op 27 febr, 1, 3, 5 en 7 mrt in de Opéra-Comique te Parijs 0033-825000058.

Kungfu

De boeddhistische zen monniken van de tempel van Shaolin staan aan de basis van de kungfu, de voorvader van de Chinese vechtsporten die 15 eeuwen geleden `uitgevonden' werd. De monniken werden door de Chinese Staat benoemd als culturele ambassadeurs en `veroverden' Europa in enkele jaren. Ze zijn op het ogenblik terug in Frankrijk, in het Cirque d'Hiver, met een spektakel over de inwijding van een monnikje van 8 jaar door een oude meester van 76 jaar, beiden van een verbazingwekkende souplesse.

Les pouvoirs mystérieux des moines Shaolin t/m 9 mrt in het Cirque d'Hiver Bouglione, 110, rue Amelot te Parijs 0033-147001225.

En verder

Philippe Starck t/m 12 Mei in het Centre Pompidou te Parijs 0033-144781233 en www.centrepompidou.fr.; Francis Picabia, Malévitch, un choix dans les collections du Stedelijk Museum d'Amsterdam en werk van de Engelse vidéo-kunstenaar Steve McQueen t/m resp 16 mrt, 27 apr en 23 mrt in het Muséee d'art moderne de la Ville de Paris 0033-153674000.