Chailly zegt een aantal concerten af

Riccardo Chailly heeft voor het volgende seizoen, zijn laatste als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, een aantal dirigeerbeurten in Amsterdam afgezegd.

Ook gaat Chailly in februari 2004 niet met het Concertgebouworkest op tournee naar Amerika, waar onder andere wordt opgetreden in New York en aan de westkust. Op die tournee wordt hij vervangen door Herbert Blomstedt. Chailly dirigeert het orkest in augustus wel tijdens prestigieuze optredens in Salzburg en Luzern.

Volgens adjunct-directeur Sjoerd van den Berg van het Concertgebouworkest is de wijziging in goed overleg tot stand gekomen. Wel is sprake van ,,overgangsproblemen'' in de relatie tussen chef-dirigent en orkest. Ook Bernard Haitink, die in 1988 vertrok na openlijke meningsverschillen, zegde in zijn nadagen bij het orkest een tournee naar Japan af.

Voordat Chailly een jaar geleden zijn vertrek aankondigde, had een deel van de musici gevraagd om zijn aanwezigheid bij het orkest ,,zoveel mogelijk te reduceren''. In het seizoen 2001-2002 werd zijnaandeel al teruggebracht. Zo zegde hij toen een uitvoering van de Matthäus Passion af.

Chailly vertrekt eind juni 2004 aan het slot van een reeks voorstellingen van Verdi's Don Carlo. In 2005 treedt hij in Leipzig aan als Gewandhauskapellmeister en Generalmusikdirektor, als opvolger van de Zweed Herbert Blomstedt. In Amsterdam wordt hij in september 2004 opgevolgd door de Let Mariss Jansons, die in de herfst van vorig jaar werd benoemd.

Chailly, die het Concertgebouworkest leidde vanaf 1988, krijgt bij zijn vertrek de eretitel `dirigent emeritus'. Hij maakte met het orkest veel cd-opnamen en oogstte nationale en internationale successen. Bestuur, directie en musici zeiden een jaar geleden hem daarvoor ten zeerste erkentelijk te zijn. Het is de bedoeling dat Chailly enige tijd na zijn vertrek in Amsterdam zal terugkeren als gastdirigent.

    • Kasper Jansen