Brussel dreigt VS met heffingen op import

De Europese Unie verhoogt door dreiging met sancties de druk op de Verenigde Staten om een eind te maken aan illegale belastingvoordelen voor Amerikaanse exporteurs. Eurocommissaris Pascal Lamy (Handel) publiceerde gisteren een lijst van Amerikaanse importgoederen die met een maximum van 4 miljard dollar aan strafheffingen kunnen worden getroffen.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) veroordeelde de VS vorig jaar augustus en machtigde de EU voor maximaal 4 miljard dollar aan sancties te treffen, indien Washington geen eind maakt aan de illegale fiscale steun. Het gaat om de zogenoemde Foreign Sales Corporations, die in de Verenigde Staten gevestigde bedrijven gebruiken om hun export op fiscaal voordelige wijze via belastingparadijzen in onder meer het Caraïbisch gebied te laten lopen.

De woordvoerster van Lamy onderstreepte gisteren dat de publicatie van de lijst niet betekent dat de EU snel sancties zal treffen. ,,De lijst is bedoeld om onze rechten bij de WTO te waarborgen.'' Commisaris Lamy gaf in een verklaring aan ,,bemoedigd'' te zijn door het voorstel van president Bush om de belastingsubsidie voor de exporterende bedrijven voor het komende fiscale jaar uit de begroting te schrappen. Het Amerikaanse Congres werkt aan wetswijziging, maar is verdeeld over de kwestie.

Vorig jaar had de Europese Commissie al een concept-lijst van Amerikaanse importgoederen opgesteld, die later enigszins is ingekort. Sommige producten uit de sectoren textiel, landbouw en papier werden geschrapt.

Er staan nu producten op variërend van zeep en levende dieren tot kernreactoren.