Brussel doet inval bij Vopak-dochter

De Europese Commissie (Mededinging) heeft een onderzoek ingesteld bij het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak. De Commissie verdenkt het bedrijf er van ongeoorloofde prijsafspraken te hebben gemaakt op de binnenvaart op de Rijn.

Een delegatie van de Commissie meldde zich onverwacht bij dochteronderneming Vopak Barging in Dordrecht en heeft te kennen gegeven minstens drie dagen nodig te hebben voor het onderzoek. Documenten zijn gekopieerd en medewerkers verhoord. Ook is de Commissie een soortgelijk onderzoek begonnen over prijsafspraken en verdeling van de markt bij de Noorse rederij Stolt-Nielsen, eveneens op de Rijn actief met het vervoer van chemicaliën. Maar Vopak zegt niets van prijsafspraken te weten met Stolt-Nielsen. ,,We zijn concurrenten van elkaar.''

Wel hebben beide bedrijven een jaar geleden al toenadering tot elkaar gezocht voor de activiteiten op de Rijn-binnenvaart. Die alliantie vond in de ogen van Brussel, die bevreesd is voor een te dominatie positie van de twee in dit gebied, geen genade. In Azië hebben Vopak en Stolt-Nielsen echter wel een strategische alliantie gesloten. Daar vervoert Stolt-Nielsen de chemicaliën die door Vopak worden opgeslagen. Er loopt ook nog een onderzoek tegen Stolt-Nielsen naar kartelvorming in de internationale chemicaliënvaart. Brussel staat daarover in contact met collega's in de VS, Canada en Japan. Evenals Vopak zegt Stolt-Nielsen zich van geen kwaad bewust te zijn en hebben beide bedrijven volledige medewerking aan het onderzoek toegezegd.