Broodje benzine

Werkelijk op alle mogelijke manieren wordt actie gevoerd tegen de welvaartsrollades die zich in de buurt van onze heupen bevinden. Zelfs het Voorlichtingsbureau Brood stuurde een persbericht rond met de volgende waarschuwing: wie zelf zijn brood snijdt kan daarmee ongemerkt aan de lijn werken. Boterhammen van je eigen mes zijn over het algemeen dikker. In plaats van drie voorgesneden boterhammen drie keer beleggen, zou je kunnen volstaan met twee dikkere boterhammen, tweemaal belegd. Brood, zo schrijft het bureau, levert naar verhouding weinig calorieën. Het zijn eerder boter of margarine en beleg die verantwoordelijk zijn voor veel calorieën. De overheid voert de campagne Maak je niet dik en probeert ons een gezond(er) voedingspatroon bij te brengen.

Alle reden om eens een willekeurig broodje, gekocht bij een benzinestation, aan een nader onderzoek te onderwerpen. Naam van het in plastic verpakte broodje (met de tekst re-fresh! En het logo van een jakobsschelp, dan weet u genoeg): Bun Kip Kerrie, een meergranenbroodje rijkelijk belegd met een milde kipkerriesalade. Gewicht 180 gram. 260 calorieën. 16 gram vet. En wat een rijk broodje! Wat er niet allemaal inzit en wat je niet allemaal binnenkrijgt voor dat geld: brood: 33 procent (tarwebloem, water, gist, droge melkbestanddelen, dextrose, plantaardige olie en vetten, zout, bonenmeel, emulgatoren: E322/E472a/E482, meelverbeteraar: E300, E920, lijnzaad, zemelen, tarwe, maïs, sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten, maltodextrinen, melkpoeder, moutextract), kipkerriesalade: 37 procent (kip, plantaardige olie, water, appel, voedingszuren: E260/E270, curry, eidooier, mosterd, suiker, zout, specerijen, conserveermiddel: E200, verdikkingsmiddelen: E412/E415), kippenvlees, ei (voedingszuur: E330, conserveermiddel: E211), kipkerriedressing (voedingszuur: E260, verdikkingsmiddelen: E412/E415, gemodificeerd zetmeel, conserveermiddelen: E200/E210), ijsbergsla. Na zulk proza krijg je toch zin in zelf gesneden bruine boterhammen met iets lekkers ertussen. Bijvoorbeeld paprikakaas, gemaakt van een schoongemaakte, fijngehakte paprika die met bieslook en salie door de geitenkaas wordt gemengd. Roer er indien nodig een beetje water door om er smeerkaas van te maken.

    • Anne Scheepmaker