Bloemetje van de politie

Oplettende burgers in het district Breda die een misdrijf signaleren en doorgeven aan de politie kunnen vanaf maart een bos bloemen of en fles wijn krijgen. Twee dagen later valt er een persoonlijke brief van de districtschef op de deurmat waarin deze zijn waardering uitspreekt voor de actie van de burger.

,,We verwachten niet dat mensen zich als helden gedragen en met criminelen op de grond gaan liggen knokken,'' vertelt een woordvoerder. Volgens hem zijn burgers met een mobiele telefoon die de politie bellen belangrijk bij het bestrijden van de kleine criminaliteit. ,,Het doorbellen van een signalement of kenteken helpt. Daarmee lossen we zaken op waar we anders niets van af wisten.''

Voorheen kregen enkele burgers een presentje voor hun actieve opstelling, maar niet iedereen. Oneerlijk, vond de politie en besloot meer oplettende mensen in het zonnetje te zetten.

Hoewel de actie officieel 1 maart start, hebben de afgelopen week agenten al een bloemetje bezorgd bij twee oplettende burgers. Een vrachtwagenchauffeur attendeerde de politie op een net gepleegde inbraak en kon de daders en hun auto helder omschrijven. De inbrekers werden in de boeien geslagen. Het tweede bloemetje was voor een man die zag hoe drie jongens een fiets stalen. Hij ging naar het politiebureau, stapte met een agent in de auto en spoorde de dieven op. ,,Als iemand die moeite neemt voor de spullen van een ander verdient dat een beloning. Het slachtoffer wordt er beter van en toekomstige daders krijgen het idee dat er meer mensen opletten. We hebben 45.000 agenten in Nederland, maar 16 miljoen Nederlanders met twee ogen zien natuurlijk veel meer,'' aldus de woordvoerder.