`Bewust opblazen cijfers bij Ahold'

Aholds Amerikaanse dochterbedrijf heeft de winst bewust opgeblazen. Dat heeft een betrokkene bij het onderzoek naar Aholds boekhouding, dat de beurstoezichthouder SEC en justitie in de Verenigde Staten uitvoeren, vanochtend gezegd in de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. ,,Dit was geen boekhoudkundige fout'', aldus een betrokkene in de zakenkrant, ,,maar het bewust opblazen van de uitstaande vorderingen''.

Details over de boekhoudfraude bij het Amerikaanse dochterbedrijf US Foodservice ontbreken nog steeds. Waarschijnlijk hebben managers van US Foodservice niet alleen kortingen die ze kregen van leveranciers te vroeg als winst geboekt, maar de kortingen ook nog eens opgeblazen.

Ahold, in Nederland eigenaar van Albert Heijn, is in omvang het derde supermarktconcern ter wereld. Maandag maakte Ahold bekend dat de winst van US Foodservice over de afgelopen twee jaar minstens 500 miljoen lager moet zijn dan dat het bedrijf eerder bekend heeft gemaakt. Ook loopt er een onderzoek naar de rechtsgeldigheid van transacties in Argentinië en moet Ahold de cijfers van een aantal dochterbedrijven voortaan anders behandelen. De beurswaarde van Ahold is inmiddels ineengestort van ruim 9 miljard euro afgelopen vrijdag tot minder dan 3 euro miljard euro vandaag.

Twee bestuurders van de Amerikaanse winkelketen KMart zijn gisteren aangeklaagd door justitie wegens vergelijkbare boekhoudpraktijken.

Mede door het wantrouwen bij beleggers na de Ahold-affaire is de Amsterdamse AEX-beursindex vanmorgen kortstondig door de grens van 250 punten gezakt. Het is voor het eerst sinds september 1996 dat de beursindex zo laag stond. Het aandeel Ahold zelf bleef bij beduidend lagere omzetten dan de laatste drie dagen gebruikelijk was, redelijk rustig met een kleine koerswinst van 8 eurocent op 2,88 euro.

De centrale ondernemingsraad (COR) van Ahold, dat meer dan 400.000 werknemers heeft, roept het concern op het personeel meer informatie te verschaffen. ,,Als de werknemers niet weten hoe het zit, raken ze ongemotiveerd, worden ze boos'', zegt COR-voorzitter R. Deumer. ,,Dat kost productiviteit en is slecht voor de onderneming.''

Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) heeft vanmorgen bij het openbaar ministerie in Amsterdam aangifte gedaan wegens ,,heling en medeplichtigheid aan verduistering'' tegen ,,de vermoedelijk in Nederland woonachtige'' Ahold-topman Cees van der Hoeven.

Het gaat hierbij om de mogelijke rol van Ahold en zijn topman bij problemen met Ahold-partner Velox in Zuid-Amerika. In deze zaak is in december in Uruguay aangifte gedaan tegen Ahold en gisteren in Argentinië. Drie banken van Velox kwamen medio vorig jaar in liquiditeitsproblemen, waarbij Ahold eigenaar werd van alle aandelen in een joint venture tussen de retail-poot van Velox en het Nederlandse bedrijf.