Beurs zakt weg onder 250 punten

De Amsterdamse AEX-beursindex is vanmorgen door de grens van 250 punten gezakt. Rond half elf werd voor het eerst de grens gebroken, en even na twaalven opnieuw, met een laagste waarde van 249,55 punten. Het voor het eerst sinds september 1996 dat de beursindex zo laag stond. Het aandeel Ahold zelf bleef bij beduidend lagere omzetten dan de laatste drie dagen gebruikelijk was, redelijk rustig, met een kleine koerswinst van 8 eurocent op 2,88 euro.

Rond het middaguur stond de AEX-index vlak boven de 250 punten en was daarmee ruim een procent lager dan gisteren. Het waren grote koersdalingen onder verzekeraars Fortis (-4,3 procent), ING (-4,3 procent) en Aegon (-6,4 procent) die de beursindex drukten. Verzekeraars hebben niet alleen beleggingsstroppen in Ahold, maar lijden door de brede koersdalingen op de beurzen van de laatste tijd. De sector wordt extra geplaagd door de mededeling dat Prudential zijn dividend verzaakt, en dat ook de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re van dividend afziet. Aegon bereikte zijn laagste niveau sinds februari zeven jaar geleden.

ABN Amro ging als enige van de financiële fondsen omhoog, met 0,67 procent naar 13,49 euro.

Onder de middelgrote bedrijven viel Corus op. Het staalbedrijf klom 2 cent naar 21 eurocent. Dat is een stijging van bijna 11 procent. In een maand tijd is het bedrijf ongeveer de helft van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. Corus wil een bedrijfsonderdeel verkopen en met de opbrengst schulden aflossen, maar de ondernemingsraad in Nederland wil het geld gebruiken voor investeringen.

Ook de andere beurzen in Europa stonden weer in de rode cijfers, maar de schade was daar gering. De toonaangevende graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tegen het middaguur alledrie op een verlies van 0,1 procent.

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen vrijwel onveranderd gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen boekte een minimale stijging van 2,57 punten (0,03 procent) tot 8359,38. De Nikkei bereikte in de loop van de dag een dieptepunt van 8267 punten, het laagste peil in twintig jaar. Dat was het gevolg van aanhoudende zwakte van aandelen in de financiële sector en bezorgdheid over de spanningen rond Noord-Korea. Aankopen van bankaandelen door pensioenfondsen in de overheidssector brachten herstel.