Bayer nu toch bang voor claims Lipobay

Het Duitse chemie- en farmaceutische concern Bayer overweegt nu toch om in verband met de zogenoemde Lipobay-affaire financiële voorzieningen te treffen. Dat heeft bestuursvoorzitter Werner Wenning gisteren gezegd.

Bayer haalde het geneesmiddel Lipobay – dat het vetgehalte van het bloed verlaagt – in 2001 van de markt nadat ongeveer 100 sterfgevallen in verband waren gebracht met inname van het medicament. Het bedrijf uit Leverkusen wees de vorming van omvangrijke voorzieningen in verband met schadeclaims tot nu toe van de hand omdat men zei onschuldig te zijn en omdat het bedrijf in voldoende mate zou zijn verzekerd. Nu in de Verenigde Staten de eerste processen tegen Bayer op gang komen, overweegt de onderneming toch geld opzij te zetten. ,,We zullen de kwestie van de voorzieningen gepast behandelen'', zei Wenning tegen analisten. Het is volgens Wenning onmogelijk om de afloop van de rechtszaken in de VS te voorspellen.

De koers van Bayer bevindt zich al enkele dagen in een vrije val. Begin deze week berichtte de New York Times dat de leiding van het concern al van de risico's van Lipobay op de hoogte was, lang voordat het geneesmiddel werd teruggeroepen. De krant publiceerde e-mails en interne notities van managers van Bayer, waaruit dat moest blijken. Bayer zou het medicament met een zeer hoge dosis van de werkbare stof op de markt hebben gelaten, ook nadat was gebleken dat gebruikers van het Bayer-middel vaker te kampen hadden met verslapping van de spieren dan de gebruikers van vergelijkbare middelen. De mails zijn door advocaten van Lipobay-gebruikers in omloop gebracht. Bestuursvoorzitter Wenning ontkende gisteren dat het bedrijf tijdens de introductie van Lipobay informatie voor de Amerikaanse autoriteiten zou hebben achtergehouden.

In een eerste rechtszaak tegen Bayer in Texas eisen advocaten voor hun 82-jarige cliënt een schadevergoeding én een boete van 100 miljoen dollar. In het ergste geval, becijferden analisten, moet Bayer in totaal 10 miljard euro aan boetes en vergoedingen betalen – dat is meer dan de huidige beurswaarde van de onderneming.