`Ahold heeft beursregels overtreden'

Supermarktconcern Ahold heeft afgelopen vrijdag de beursregels overtreden doordat het de handel in aandelen door liet gaan terwijl het beursfonds sterke aanwijzingen had dat derden over koersgevoelige informatie beschikten.

Dat zeggen diverse voorkennisspecialisten over de handel in aandelen Ahold eind vorige week.

Ahold heeft vrijdag nog tijdens handel van de beurs een anonieme brief onder ogen gehad waarin melding wordt gemaakt van een aantal belangrijke facetten uit het boekhoudschandaal, zoals dat pas maandag openbaar werd. Ahold bevestigt dat het de brief van de anonieme tipgever vrijdag onder ogen kreeg, maar weigert verder commentaar op de kwestie.

De bewuste brief, die ook bij diverse landelijke media bekend was waaronder deze krant, zorgde ervoor dat journalisten vrijdag Ahold benaderden over de inhoud van die brief. Op de beurs werd vrijdag bovengemiddeld actief gehandeld in het aandeel Ahold. In de brief wordt onder meer melding gemaakt van het uitstellen van de publicatie van de jaarcijfers, een conflict van Ahold met zijn accountant en van het vertrek van topman Cees van der Hoeven en financieel bestuurder Michiel Meurs. Toen het concern het boekhoudschandaal maandag bekendmaakte stortte de koers met zo'n 70 procent in.

,,Je mag in zo'n geval toch van het bestuur verwachten dat zij op vrijdag om een handelsmaatregel vragen bij de beurs'', stelt de advocaat Jerry Hoff, deskundige in het effectenrecht. ,,Het klemt des te meer als er op dat moment buitengewone effectenhandel plaatsvindt. Je weet dat er op dat moment gehandeld kan worden met voorkennis.''

Volgens de beursregels moet een bedrijf koersgevoelige informatie onverwijld melden aan de buitenwereld. Als het bedrijf nog niet in staat is een persbericht uit te geven, kan het om schorsing van de handel verzoeken. Dat is nodig om handel met voorkennis te voorkomen.

Effectenjurist Dirk van der Landen noemt de stilte van Ahold op vrijdag `onvoorstelbaar'. ,,Je moet dan als concern meteen een persbericht uit sturen. Een beursfonds moet alles doen om het risico van misbruik van voorkennis te beteugelen. Misschien was de paniek bij Ahold zo groot dat men de draad kwijt is geraakt. Je moet niettemin de markt direct inlichten''.

Volgens advocaat Hoff bewijzen de ontwikkelingen bij Ahold dat bestuurders in crisissituaties altijd optreden als `goedwillende amateurs'. ,,Van dit soort zaken blijken bestuurders geen verstand te hebben als de nood aan de man is.''

De omzet in aandelen Ahold op de Amsterdamse beurs afgelopen vrijdag was 6,7 miljoen stuks en donderdag 7,6 miljoen stuks.

    • Philip de Wit
    • Jeroen Wester