ABN Amro stapt in Chinese belegger

ABN Amro heeft een belang genomen in een Chinese vermogensbeheerder. De bank heeft 33 procent gekocht van Xiangcai Hefeng uit Sjanghai en krijgt daarmee toegang tot de Chinese aandelenmarkt. ABN Amro zegt niet hoeveel het voor het belang heeft betaald.

Als de autoriteiten de overeenkomst goedkeuren, is ABN Amro de eerste buitenlandse bank die direct toegang krijgt tot de Chinese aandelenmarkt. Andere buitenlandse banken, waaronder ING, hebben al toestemming gekregen om via samenwerkingsverbanden de financiële markt te betreden. Die zijn echter nog niet actief.

Hefeng is de vermogensbeheertak van Xiangcai Securities, het op zes na grootste effectenhuis van China. Volgens de regels mag een buitenlandse onderneming niet meer dan eenderde van een bedrijf in handen hebben. Na drie jaar mag dat oplopen tot 49 procent. ABN Amro heeft aangegeven dat ook na te streven.

Hefeng wil in maart drie nieuwe beleggingsfondsen beginnen. ABN Amro heeft Hefeng al ondersteund met de ontwikkeling hiervan. In totaal denkt de onderneming omgerekend ongeveer 280 miljoen euro op te halen.

ABN Amro deed al op beperkte schaal zaken in China, voornamelijk op het gebied van dienstverlening aan multinationals.

De bank maakte twee weken geleden bekend dat door onder meer kostenbesparingen de winst over 2002 (exclusief bijzondere posten) met 2,1 procent was toegenomen.