Aardig beeld van Bernhard

Televisieprogramma's kunnen slecht worden getimed. Terwijl monarchisten én republikeinen in Nederland zich verlekkeren aan het feuilleton rondom prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn in HP/De Tijd, zendt de AVRO vanavond het eerste deel uit van een tweeluik over het leven van Prins Bernhard. In de pr-campagne rond de documentaire, in de serie Hoge Bomen, doet de omroep voorkomen alsof er belangrijke onthullingen worden gedaan. Maar als die er al zijn, vallen ze in het niet bij de wekelijkse inkijkjes – hoe subjectief ook – in HP/De Tijd.

Zo heeft de redactie van Hoge Bomen op de zolder van een paardenstal het persoonlijke archief opgedoken van Sefton Delmer, journalist van de Britse Daily Express en een vriend van Bernhard. Een scène die aantrekkelijk in beeld kan worden gebracht. Maar de conclusie uit brieven van Bernhard aan Delmer, dat de prins in de Greet Hofmans-affaire gebruikmaakte van zijn contacten met de pers, is nauwelijks onthullend. Dat wisten we al. Bernhard deed dat vrijwel zijn hele leven. Onlangs nog, met een telefoontje naar De Telegraaf waarin hij aankondigde de boete te betalen van AH-medewerkers die een gesnapte dief afranselden.

Dat wil niet zeggen dat het tweeluik een slechte documentaire is. Nederland heeft niet bepaald een grootse traditie op het gebied van historische documentaires. Maar programma's als Andere Tijden, maar ook deze Hoge Bomen, vullen die leemte enigszins op. Het tweeluik biedt een aardig beeld van het leven van de prins die in 1937 de Nederlandse troonopvolgster Juliana trouwde. Of er van zijn kant liefde in het spel was, daarover laten zijn vrienden weinig misverstand bestaan. Hij kon zijn positie enorm verbeteren, zelf heeft hij nooit een cent gehad, zegt E. van der Beugel, oud-topman van KLM. Over de amoureuze escapades van de prins wordt door zijn vrienden niet al te moeilijk gedaan. Interessant blijven de werkzaamheden die Bernhard verrichtte voor het Nederlandse bedrijfsleven, culminerend in de Lockheed-affaire. Voor Werkspoor in Argentinië, maar ook voor KLM-landingsrechten, een ,,weinig frisse aangelegenheid'' volgens Van der Beugel die toegeeft dat voor bijna alle rechten smeergeld betaald moest worden. Bekend met die mores, was het een stapje naar het zelf ontvangen van steekpenningen.

Hoge bomen: Prins Bernhard, AVRO, Ned.1, 21.48-22.35u. Volgende week het tweede deel.

    • Jaco Alberts