Aanslag op Dijkstal verijdeld

De politie heeft in september een moordaanslag op de voormalige lijsttrekker van de VVD, Hans Dijkstal, voorkomen.

Dat zegt Dijkstal in een vraaggesprek dat zaterdag in deze krant verschijnt. Het ging om een man uit Heerlen die eerder Dijkstal om bemiddeling had gevraagd over een geschil dat hij had met de burgemeester van Heerlen.

De verdachte werd door de politie telefonisch afgeluisterd en kon worden gearresteerd toen zijn voornemen duidelijk werd. De verdachte komt op 17 maart voor de rechter. Dijkstal heeft na het incident extra persoonsbeveiliging gekregen.

Volgens Dijkstal heeft de sfeer van bedreigingen er vorig jaar toe geleid dat ,,politici aan zelfcensuur deden. Je moet in de politiek toch kunnen zeggen: beste mensen, mijn partij is de beste en die anderen deugen niet en zien het helemaal verkeerd. Dat kon niet meer''.

Dijkstal wordt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort benoemd tot voorzitter van het Nederlandse Fonds voor de Film. Een jaar geleden maakte hij nog een goede kans premier te worden. Dijkstal zegt dat hij zich als premier had willen profileren als grote verzoener. ,,Ik zou als premier wel de nadrukkelijke taak op me hebben genomen om het land weer te verzoenen. Ik had ook de relatie met etnische minderheden en andere groepen willen verbeteren. Dat moet gebeuren.''

De voormalige lijsttrekker heeft kritiek op de pogingen van sommige partijbaronnen in de VVD die hem tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar onder druk hebben gezet een meer rechtse politieke koers te varen. ,,Er ontstond op een gegeven moment een enorme druk om concessies te doen om meer de rechterflank te bedienen en dat heb ik geweigerd. In januari en april vroegen sommige partijbaronnen me om over Fortuyn heen te springen. Ik moest eigenlijk gaan zeggen dat Nederland nog voller was dan het vol van Fortuyn. Dat heb ik geweigerd.''

Dijkstal vindt dat politici van alle partijen zich moeten bezinnen over de vraag hoe de trivialisering van de politiek en het openbaar bestuur kan worden tegengegaan. Hij waarschuwt voor populisme en de allesoverheersende beeldcultuur. Politici moeten volgens hem voortaan niet meer meewerken aan niet-zakelijke, niet inhoudelijke tv-programma's. De beeldcultuur ,,heeft het land niet veel goeds gebracht: een slecht kabinet, ordinaire elementen in de politiek en het beleid gaat de verkeerde kant op. Alles kan gezegd worden: de doodstraf, desnoods zes mensen in een cel, zelfs de Grondwet is niet meer heilig''.

    • Marcel Haenen