Zes landen in de tang

Zes niet-permanente leden van de Veiligheidsraad zitten in de tang. Ze moeten kiezen uit rivaliserende loyaliteiten en belangen.

Angola Op een na grootste olieproducent van Afrika is hofleverancier van de Verenigde Staten. VS zijn goed voor bijna de helft van de humanitaire hulp aan Angola. Maar president Dos Santos noemde Frankrijk eerder ,,grootste vriend van Angola'' omdat de regering in de jaren negentig alleen dankzij Franse wapenhulp in het zadel kon blijven. Die illegale steun waarbij ondermeer de zoon van oud-president Mitterrand was betrokken, leidde in Frankrijk tot een schandaal dat bekend staat als `Angolagate'.

Chili Grote binnenlandse politieke druk op president Ricardo Lagos om Frankrijk te steunen. Maar de regering vreest voor economische repercussies als Chili de wil van de VS weerstreeft. Het vrijhandelsverdrag tussen de VS en Chili moet door de Amerikaanse volksvertegenwoordiging nog worden goedgekeurd.

Guinee Voormalige Franse kolonie, die zowel van de Verenigde Staten als Frankrijk economische en militaire hulp ontvangt.

Kameroen Voormalige Franse kolonie met sterke economische banden met Amerika. Heeft zich vorige week op de Frans-Afrikaanse top en op bijeenkomsten van de organisatie van niet-gebonden landen en de Afrikaanse Unie tegen het Amerikaanse standpunt gekeerd.

Mexico Sterk binnenlands verzet tegen een oorlog in Irak. Maar zeer gevoelig voor economische druk van de VS. Verzet tegen het Amerikaanse standpunt zou vergaande gevolgen kunnen hebben voor de talrijke illegale Mexicaanse immigranten in de VS.

Pakistan De VS zijn de belangrijkste politieke, militaire en economische bondgenoot van president Pervez Musharraf. Maar de publieke opinie is fel gekant tegen Pakistaanse steun voor een strijd tegen islamitische broeders.