Ze komen!

De relatie tussen horrorgrootmeester Wes Craven en de bescheiden Canadese griezelfilm They is niet helemaal duidelijk. Kennelijk heeft Craven het goed gevonden dat het affiche `Wes Craven Presents They' vermeldt, maar met de productie had hij niets te maken.

De voor de regie aangetrokken Robert Harmon beschikt in de wereld van de genrefilm nog steeds over een forse reputatie door The Hitcher, een bloedstollend werkje met Rutger Hauer als schurk. In They wordt die faam nauwelijks bevestigd, al valt de kwaliteit van belichting en camera (René Ohashi) positief op.

Het scenario stelt daarentegen ernstig teleur. In de proloog wordt een jongetje belaagd door `hen', de enge wezens of zaken die zich onder zijn bed bevinden. Vele jaren later pleegt het jongetje uit angst zelfmoord, in gezelschap van een opgetrommelde vriendin (Laura Regan), die ook psychologie studeert en er dus verstand van heeft. Na kennismaking met andere jongeren die `ze' terroriseren, belandt de film in het territorium van zwarte smurrie, brekend glas en veel gegil. De uiteindelijke onthulling van de identiteit van de wezens uit de titel, komt als een anticlimax.

Ook de echte liefhebbers van goedkoop gegriezel zijn niet echt gecharmeerd van dit broddelwerkje, dat in een zwembadscène ook nog eens even opzichtig als overbodig Cat People citeert.

They (Wes Craven Presents `They'). Regie: Robert Harmon. Met: Laura Regan, Marc Blucas, Ethan Embry, Dagmara Dominczyk, Jon Abrahams. In 16 bioscopen.