VdB neemt geen risico

De Belgische wielrenner Frank Vandenbroucke was vandaag de grote afwezige bij de verkenning van het parkoers van de Omloop Het Volk met zijn ploeggenoten van de formatie Quick-Step. Met deze klassieker wordt komende zaterdag – 1 maart – het wegseizoen in België geopend. `VdB' is na een uitspraak van de Vlaamse Gemeenschap tot 28 februari geschorst wegens het overtreden van de dopingwetgeving.

Vandenbroucke, het enfant terrible van het Belgische wielrennen, neemt zaterdag deel aan de Omloop Het Volk, mits zijn knieklachten niet verergeren. De ploegleiding besloot na bestudering van de uitspraak dat de renner de groepstraining van vandaag over het parkoers beter aan zich voorbij kon laten gaan.

,,Frank werd er door zijn advocaten op attent gemaakt dat het verbod om op Vlaamse wegen te koersen ook geldt voor georganiseerde groepsactiviteiten'', zei teammanager Patrick Lefevere gisteren. ,,Daarom willen wij, hoe belachelijk dat misschien ook mag klinken, geen enkele risico's nemen.''

Vandenbroucke werd door het Vlaamse Gewest voor achttien maanden geschorst waarvan twaalf voorwaardelijk wegens het in bezit hebben van verboden producten. De schorsing geldt alleen voor wedstrijden en activiteiten op Vlaams grondgebied.

De renner die in 1999 de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik won, is nooit betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen.