Toneelspelen tegen de oorlog in Irak

Toneelspelers in 43 landen houden op 3 maart een theatraal protest tegen de dreigende oorlog in Irak: Het Lysistrata Project. In 782 theaters tegelijk dragen plaatselijke acteurs de komedie Lysístrata (411 v.Chr.) van Aristófanes voor. In deze oud-Griekse anti-oorlogssatire gaan de vrouwen van Athene in seksstaking om hun mannen tot vrede te dwingen. De meeste van de lezingen zijn in de Verenigde Staten, maar ook in Cambodja, Syrië, Libanon, Noord-Ierland en op de Virgin Islands. In sommige landen, waaronder China, vinden de lezingen in het geheim plaats. In Nederland zijn er lezingen in Amsterdam, Hoorn, Zutphen en Utrecht.

De voorsteling in de Amsterdamse Balie – onder het motto: `War or Sex, what's it gonna be, boys' - wordt gehouden door een internationale cast onder leiding van Donna DuCarme. De lezing in de Utrechtse schouwburg staat onder leiding van Karin de Vries en Hans Hoes, met in de cast onder anderen Catherine ten Bruggencate. De Iraakse dichter Ali Al-Bazzaz draagt in Utrecht enkele van zijn gedichten voor. Met de voorstellingenreeks willen de deelnemers aan de Amerikaanse regering duidelijk maken hoe groot en breed het verzet tegen de voorgenomen preventieve oorlog tegen Irak is. De voorstellingen zijn gratis, maar donaties worden op prijs gesteld. Ondanks het vals spel van enkele nymfomane stakingsbreeksters, eindigt de vredesactie in het toneelstuk overigens met een overwinning van de vrouwen.