Toezichthouders en advocaten jagen op Ahold

Supermarktconcern Ahold staat een groot aantal juridische procedures, schadeclaims en onderzoeken te wachten na het boekhoudschandaal dat maandag bekend werd. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC gaat de cijfers bekijken van Ahold, in Nederland de eigenaar van winkelketens als Albert Heijn en Etos. De Nederlandse beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt mogelijke handel met voorkennis.

Ahold maakte maandag bekend dat de winst bij het Amerikaanse dochterbedrijf US Foodservice ten minste 500 miljoen dollar lager moet zijn dat het concern eerder had gemeld. Door het schandaal, de onderzoeken en de schadeclaims is de koers van Ahold ineengestort. Vanochtend daalde de koers van het aandeel nog eens met een kwart tot 2,46 euro. Vrijdag was Ahold op de beurs nog 9 miljard euro waard, vanochtend ongeveer 2,5 miljard euro.

Gedupeerde beleggers in de Verenigde Staten, die zich misleid voelen door Ahold, hebben inmiddels advocatenkantoren ingeschakeld. Zes advocatenkantoren die gespecialiseerd zijn in collectieve rechtszaken, hebben laten weten procedures voor te bereiden tegen het Nederlandse bedrijf.

Ahold bevestigde vanmorgen dat de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), zich inmiddels ook bij het bedrijf heeft gemeld. De SEC zal haar onderzoek richten op de financiële verslaggeving van het Amerikaanse dochterbedrijf van Ahold, US Foodservice, dat waarschijnlijk kortingen van leveranciers te vroeg als winst boekte.

In Nederland richt het onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten zich op transacties in aandelen Ahold van eind vorige week. Afgelopen donderdag en vrijdag waren de omzetten in het AEX-fonds hoger dan gemiddeld in februari. Dat kan op handel met voorkennis duiden. ,,Wij onderzoeken altijd opmerkelijke transacties, en zullen dat in het geval van Ahold, gezien het nieuws van maandag, zeker doen'', zegt een woordvoerder van AFM.

In Argentinië heeft het advocatenkantoor Sylvester vandaag bij justitie in Buenos Aires een strafklacht ingediend tegen Ahold en de directie van de Argentijnse Ahold-dochter Disco. Zij worden beschuldigd van frauduleuze wanbetaling, zwendel, samenzwering, belastingontduiking en het witwassen van zwart geld.

Klanten van Albert Heijn, onderdeel van Ahold, leveren massaal hun zegels in bij de supermarkt, zo heeft Albert Heijn vanmorgen bevestigd. ,,Dat is op zichzelf niet nodig'', zegt een woordvoerder van de winkelketen. ,,Want wij hebben een wettelijk verplichte voorziening, waardoor klanten hun zegels altijd kunnen verzilveren. Wij zeggen dus: geen paniek! Maar mensen zijn erg teleurgesteld.''

OESTERS: pagina 9

MEER NIEUWS: pagina 15

ARGENTINIë: pagina 18

WWW.NRC.NL: dossier Ahold