Tenenkrommende en echte onhandigheid

Swingers is een onbeholpen, op digitale video voor een klein budget gedraaide Nederlandse film die van die onbeholpenheid soms heel wat weet te maken. De film haalt er een realisme uit dat langs andere wegen vast veel moeilijker te bereiken zou zijn. De film, die werd geschreven en geregisseerd door Stephan Brenninkmeijer, gaat over swingen, een nieuw woord voor partnerruil. Vier dertigers komen een weekend samen in de luxe villa van de ouders van een van hen. Het ene stel heeft al ervaring met zulke weekeinden. Voor het andere stel is het nieuw. Tergend uitgebreid laat Brenninkmeijer de voorbereidingen zien, de toenaderingen, het diner, de sauna, het zwembad, voor het eindelijk zover is en de slaapkamer betreden wordt. Vooral de moeizame gesprekjes tussen de vier swingers zijn van een schrijnende onhandigheid die waarschijnlijk alleen door heel goede of heel onervaren acteurs bereikt kan worden; de eersten spelen het, de anderen voelen zich als acteur zo ongemakkelijk dat het op hun personage overslaat.

Brenninkmeijer, regisseur van onder meer de televisieserie Westenwind, heeft iets gemaakt dat met geen film te vergelijken is. Hij heeft nergens wat van geleerd, en dat resulteert in een zeer eigenzinnig, merkwaardig product dat nu eens tenenkrommend en dan weer verbluffend is. Alleen de seksscènes stellen echt teleur, vooral omdat er veel meer vrouwelijk dan mannelijk bloot in is te zien. Maar de afgetraptheid van de seksuele fantasieën heeft weer datzelfde schokkend realistische als het spel.

Swingers. Regie: Stephan Brenninkmeijer. Met: Joep Sertons, Ellen van der Koogh, Nienke Brinkhuis, Danny de Kok. In: Het Ketelhuis, Amsterdam; Cinerama, Rotterdam; Lux, Nijmegen.