Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over Nederlandse militairen die als onderdeel van de internationale troepenmacht ISAF de orde in Afghanistan bewaren. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Ned.3, 22.20-23.15u.

Reportage over aanhangers van de rechtse Russische politicus Zjirinovski, die als vrijwilliger naar Bagdad reizen om Saddam te beschermen tegen Bush. Verder gesprekken met Mient Jan Faber over zijn recente reis naar Noord-Irak en met een Franse biograaf van Saddam Hussein.

DOCUMENTAIRE

Kaap de Goede Hoop: Pluk de dag. Portretten van een meisje met een spierziekte en een man die door een burn-out werd getroffen. Ned.3, 21.30-22.00u.

Der Schlaf und seine Brüder - Geheimnisvolle Welten zwischen Leben und Tod. Hoewel de mens maar liefst tweederde van zijn leven in bed doorbrengt, weet de wetenschap nog altijd niet precies waarom we slapen en wat er tijdens die sluimertoestand met ons gebeurt. ZDF, 22.35-23.05u.

Reisverhalen: Onder Moskou. Over de Moskouse metro, het complex, geheime gangen en rijk gedecoreerde zalen. Gisteren in tv-vooraf besproken. Ned.1, 22.50-23.50u.

VPRO's import: Primetime war. Over de rol van de media in het Israëlisch-Palestijnse conflict en hoe cameramensen steeds meer doelwit worden . Een Palestijnse en Israëlische cameraman die in het crisisgebied werken voor de BBC en Associated Press worden gevolgd. Ned.3, 23.57-0.53u.

Vermisst in Stalingrad. Bij de slag om Stalingrad kwamen in 1943 150.000 Duitse soldaten om. Veel stoffelijke resten zijn nooit teruggevonden. Pas nu geven de Russische archieven aanwijzingen van massagraven in en rondom Wolgograd. ARD, 0.00-0.45u.

AMUSEMENT & SPORT

The making of Analyze That. Blik achter de schermen bij het maken van het vervolg van de film Analyze This, die morgen in de Nederlandse bioscopen in première gaat. Met wederom Robert De Niro en Billy Crystal in de hoofdrollen. V8, 20.00-20.30u.

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van het Champions League-duel tussen Ajax en Arsenal. Na het sportjournaal een uitgebreide samenvatting Inter Milan tegen Barcelona. Ned.20.25-23.47u.

De dubbelganger: Marco Bakker. In deze aflevering speelt acteur Gijs Scholten van Aschat zanger Marco Bakker die een masterclass zal geven. Ned.3, 23.15-23.57u.

MUZIEK

Het uur van de wolf: The lion sleeps tonight. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.32-21.30u.

Beroemde componisten. Slot van een 12-delige serie over beroemde componisten portretteert de Noor Grieg (1843-1907).

Ned.1, 23.50-0.22u.

FILM

The Love Letter (Peter Chan, 1999, VS). Simpele romantische komedie rond ongeadresseerde liefdesbrief in kustplaatsje. Met Kate Capshaw als alleenstaande moeder annex boekenverkoopster. Net5, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

Homer and Eddie (Andrei Kontsjalovski, 1989, VS). Road movie loopt o.a. vast in religieuze obsessies. Geestelijk achtergebleven James Belushi en criminele kankerpatiënte Whoopi Goldberg ontwikkelen een diepe kameraadschap en overleven dankzij gewapende roofovervallen. V8, 20.30-22.15u., met reclame.

U2: Rattle and Hum (Phil Joanou, 1988, Engeland/VS). Documentair `reisverslag' van de Amerikaanse tournee van U2 speurt naar de wortels van de rock & roll, maar ontbeert helder uitgangspunt of structuur. Een plakboek met muzikale vakantiekiekjes. Morgen, SBS6, 13.35-15.10u., met reclame.

Guest Wife (Sam Wood, 1945, VS). Lichtvoetige romantische komedie, gesneden op de maat van Claudette Colbert, Don Ameche en Dick Foran. Vrouw wordt door haar man uitgeleend om zich uit te geven voor echtgenote van oorlogscorrespondent. Morgen, BBC2, 14.00-15.30u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Thomas Rosenboom praat over zijn nieuwe boek De nieuwe man, over het leven van een Groningse scheepsbouwer en zijn zoon. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een gesprek met politicoloog Ko Colijn over de vraag waarom de oorlog in Irak noodzakelijk is. Na half twaalf opnamen van Norfolk & Western. 747AM, 22.02-24.00u.