Stemming beurs blijft negatief

Op het Damrak heerste vanmorgen aanvankelijk een positieve stemming, maar in de loop van de ochtend sloeg het klimaat al weer om. Ahold behoorde wederom tot de grootste dalers onder de hoofdfondsen. Tegen het middaguur noteerde het aandeel ruim 22 procent lager.

Dat bracht de belangrijkste graadmeter AEX een verlies van 1,95 procent op 252,21 punten. Ook de andere beurzen in Europa konden de koerswinsten niet vasthouden. Aan het einde van de ochtend staken geruchten de kop op dat er meer boekhoudschandalen boven water komen. Problemen in het management van de Franse verzekeraar Suez veroorzaakten bij beleggers onrust.

Ahold, dat maandag de buitenwereld verraste met een boekhoudschandaal, moest opnieuw diep door de knieën. Slecht nieuws blijft het bedrijf achtervolgen. Kredietbeoordelaar Moody's waardeerde het aandeel af naar junkstatus, terwijl beursautoriteiten onderzoeken aankondigden en juridische procedures van boze beleggers bekend werden gemaakt.

De bankverzekeraars lijden mee met de neergang van het supermarktconcern. Aegon, ING, Fortis en ABN Amro moesten stuk voor stuk inleveren. Aegon verloor 5,2 procent, ING 4,8 procent, Fortis 4,1 procent en ABN Amro 0,8 procent. Aan Van der Moolen gaat deze crisis enigszins voorbij. Het effectenhuis noteerde onveranderd.

Heineken bleef overeind dankzij goede resultaten. De bierbrouwer was de grootste winnaar met een plus van driekwart procent. Ook aan KPN en Reedelsevier ging de crisis voorbij. KPN won een half procent, het uitgeefconcern 0,2 procent.

DSM leed verlies. Het Heerlense chemieconcern lijft een deel in van het Zwitserse Roche en deze farmaciegigant is diep in de rode cijfers gedoken. Kredietbeoordelaars verlaagden hun waardering DSM en DSM verloor daardoor 1 procent.

De andere Europese beurzen begonnen de dag redelijk voortvarend, na de verliezen van de afgelopen dagen. Maar aan het einde van de ochtend was van de winst niets over. In Parijs verloor de DAX-index 0,8 procent, in Frankfurt noteerde de DAX-index een verlies van 1,7 procent en Londen noteerde 1,2 procent lager. Een opvallende daler was het Franse nutsconcern Suez, dat met 16 procent onderuit ging. Er staken geruchten de kop op dat bestuursvoorzitter Mestrallet zal worden gewipt.

Gerectificeerd

DSM

In het beursverslag Stemming beurs blijft negatief (26 februari, pagina 19) staat dat kredietbeoordelaars hun waardering voor DSM die ochtend verlaagden. Het was de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch die zijn advies voor DSM verlaagde van `kopen' naar `houden'.