Schrijver Benzakour weg om plagiaat

Schrijver Mohammed Benzakour heeft plagiaat gepleegd in zijn column in de Volkskrant. Dat schrijft weekblad Vrij Nederland deze week. Benzakour heeft het plagiaat inmiddels erkend in het radioprogramma De Ochtenden.

Benzakour stopte op 11 februari met zijn tweewekelijkse column op de opiniepagina van de Volkskrant. Benzakour noemde het stoppen toen een ,,privé-kwestie'', ook hoofdredacteur P. Broertjes wilde geen toelichting geven. Vrij Nederland onthult deze week dat Benzakour letterlijke passages heeft overgenomen uit een stuk van Gawie Keyser uit weekblad de Groene Amsterdammer. Op 27 oktober 2001 schreef Keyser een artikel in de Groene over de aantrekkingskracht van oorlog, naar aanleiding van de remake van de film Apocalypse Now, Francis Ford Coppola's klassieker uit 1979 over de Vietnamoorlog. In zijn laatste column in de Volkskrant, verschenen op 28 januari onder de kop `Destructielust', schreef Benzakour over hetzelfde onderwerp, eveneens naar aanleiding van Apocalypse Now.

Namens zijn medewerker Keyser schreef Groene-hoofdredacteur Hubert Smeets een kwade brief naar de Volkskrant, waar hem verzocht werd de kwestie stil te houden. De Volkskrant deed dat verzoek volgens adjunct-hoofdredacteur A. Elshout in VN, omdat Benzakour ,,nog een heel jonge vent is''. Benzakour wijt het plagiaat zelf aan ,,privé-omstandigheden die `impact' '' hadden op zijn ,,kritische vermogen''.