Saddam Hussein zoekt tv-confrontatie met Bush

Het wordt nu al de grootste scoop van een mogelijke oorlog in Irak genoemd: het televisie-interview van de Amerikaanse journalist Dan Rather met de Iraakse leider Saddam Hussein. Gisteren werden op de Amerikaanse zender CBS de eerste delen van het drie uur durende interview uitgezonden, vandaag zal de zender het hele interview vertonen.

De Iraakse leider vertelde Rather onder meer dat Irak ,,geen raketten heeft die buiten de specificaties vallen van de Verenigde Naties''. De 73-jarige Rather, die Saddam Hussein ook in 1990 na de Iraakse inval op Koeweit sprak en waarschijnlijk daarom opnieuw een interview kreeg, vroeg hem of hij van plan was de Al-Samoud-raketten te vernietigen.

Saddam Hussein zei eveneens een debat met de Amerikaanse president Bush te willen voeren. ,,Ik sta klaar om een dialoog met Bush, de Amerikaanse president, te voeren en samen op televisie te verschijnen. En ik zou zeggen wat ik te zeggen heb over het Amerikaanse beleid, en hij kan dingen zeggen over het Iraakse beleid (..).'' Hussein zei ,,respect voor de Amerikaanse publieke opinie te hebben'' en te vinden dat een debat ,,vrede kan brengen''. Het voorstel werd gisteren door het Witte Huis verworpen.

Op Rathers vraag of de Iraakse president in ballingschap zou gaan om zijn volk dood en vernietiging te besparen, antwoordde Hussein: ,,Ik ben in Irak geboren. Ik ben godvrezend geboren en heb mijn kinderen de waarde van geschiedenis en menselijke stellingname geleerd. Wie besluit zijn natie te verloochenen (..), blijft niet trouw aan die principes. (..) We zullen sterven in dit land en we zullen onze eer behouden.''

Het interview werd maandag gehouden, en opgenomen en bewerkt door een Iraakse televisieploeg en door de Iraakse regering vertaald. ,,Maar, zover we kunnen beoordelen, is de inhoud van het interview intact gebleven'', aldus CBS. Wel duurde het negen uur voor de band via satelliet kon worden doorgezonden naar New York. Dat was te laat voor de uitzending van gisteren omdat CBS eigen vertalers de Iraakse vertaling wil laten controleren.

Kritiek op het interview wuift Rather weg. ,,Ik ken geen journalist die dit interview niet zou willen doen.'' Rather begon zijn carrière in 1950. Hij interviewde alle Amerikaanse presidenten sinds Eisenhower, en presenteert sinds 1986 het prestigieuze CBS Evening News.

Rather is overigens niet de eerste die dit jaar een interview kreeg met Saddam Hussein. De Britse parlementariër Tony Benn sprak begin februari met de Iraakse leider.

viA www.nrc.nl interview