`Ramp in Enschede door gaslek'

Het openbaar ministerie heeft bij het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks nader onderzoek laten doen naar gasleidingen. Het onderzoek volgt op een rapport van de onafhankelijke branddeskundige F. Vos. Deze concludeert dat de brand bij het bedrijf in 2000 is geëscaleerd door een gaslek.

,,Het gasleidingenstelsel is destijds ten onrechte niet in beeld gebracht'', aldus Vos. Hij wordt volgende maand tijdens het hoger beroep bij het Arnhemse gerechtshof op verzoek van de verdediging van de Fireworks-directie als deskundige gehoord. Volgens Vos is de brand niet ontstaan in de werkruimte, zoals wordt aangenomen, maar in de ketelruimte.

Door zelfontbranding van titaan in een ijzeren vat is daar volgens Vos mogelijk een verwarmingsketel ontploft, waardoor gas zich kon verspreiden naar andere vuurwerkbunkers. De combinatie van vrijkomend gas en vuurwerk moet hebben geleid tot een explosies waarbij 22 doden vielen.

Het OM gaat ervan uit dat de brand bij Fireworks is ontstaan door brandstichting. Hiervoor is André de V. veroordeeld tot vijftien jaar. De brand kon volgens de commissie-Oosting en het OM escaleren omdat er te veel en te zwaar vuurwerk lag. De commissie heeft de oorzaak van het eerste vlammetje nooit achterhaald. De conclusie van Oosting was gebaseerd op bevindingen van het technische bureau Gastec. Gastec doet nu in opdracht van het OM opnieuw onderzoek. Volgens het OM is al wel gebleken dat er bij Fireworks geen netwerk van gasleidingen was.