Politie heeft geen vat op jongeren

Politie en justitie hebben nauwelijks greep op de circa negenhonderd `draaideurcriminelen' tussen 18 en 25 jaar in Amsterdam. Dat schrijft Het Parool vandaag. De krant heeft inzage gekregen in een aantal politiedossiers over een lid van de zogenoemde `Harde Kern-jeugd'.

In een reactie pleit de Amsterdamse plaatsvervangend korpschef Van Riessen voor voortzetting van ondertoezichtstellingen na het achttiende jaar. ,,Wij moeten machteloos toekijken hoe crimineel gedrag (van leden van de Harde Kern-jeugd) zich steeds verder ontwikkelt'', aldus Van Riessen.

Dit blijkt uit de activiteiten van B., een Marokkaanse jongen uit Amsterdam-West. ,,B. stapt met een groep jongens uit nachtbus 73 en loopt naar het Dijkgraafplein. Surveillerende agenten nemen een andere route om een onnodige confrontatie uit de weg te gaan. Even later blijkt de groep een man van zijn fiets te hebben getrapt. Diens enkel is finaal doormidden. Hij zal nog een paar jaar moeten revalideren. Als de politie hem vindt zijn de jongens al weggerend. Ze zijn gefilmd op de video in de bus. Ook B. Het slachtoffer herkent hem als een van de belagers. Hij is de belangrijkste verdachte, maar de zaak wordt maanden later toch geseponeerd'', aldus Het Parool.

Uit een interne notitie die vorig jaar voor de korpsleiding is geschreven, blijkt dat de groep van B. vrijwel dagelijks bezig is. B. heeft tachtig `hits' in de diverse politiedossiers en gaat gewoon door met vechten, vernielen, intimideren, stelen en winkels plunderen.

Voor een deel kon hij zijn gang gaan omdat de jeugdhulpverlening is `vergeten', aldus Het Parool, zijn dossiers over te dragen aan de reclassering. Maar ook blijkt bewijs tegen hem vaak niet rond te krijgen. Slachtoffers en getuigen worden door hem en zijn maten zo geïntimideerd dat ze hun verklaringen intrekken.

De gemeente heeft vorig jaar een plan van aanpak voor de Harde Kern-jeugd ontwikkeld. Eind december 2002 bevatte de `target'-lijst van Harde Kerners 96 namen. ,,Daarvan is inmiddels 15 procent opgepakt'', aldus een voortgangsverslag. De gemeente wilde vanmorgen nog niet reageren.