Pionier in de glasbranche

Jeannette van den Ingh-van Wijk (52) was al begonnen met een studie rechten om advocaat te worden. Maar het pakte anders uit. In de zomer van 1984 was er te weinig mankracht bij Glasgroep Spliet & De Waal bv, het bedrijf waar haar man werkte. Ze kwam helpen, ,,want in een familiebedrijf is dat normaal.'' Ze begon op de financiële administratie met ,,girootjes schrijven''. Nu, negentien jaar later, is ze er algemeen directeur en deze maand werd ze gekozen tot Zakenvrouw van het Jaar.

Het is de tweeëntwintigste keer dat de Prix Veuve Clicquot voor de Zakenvrouw van het Jaar, genoemd naar het gelijknamige champagnehuis, wordt uitgereikt. De prijs heeft tot doel vrouwelijk management te stimuleren.

Na twee jaar bij Spliet & De Waal (`sinds 1692') was Van den Ingh al directielid. Ze vindt het onzin dat ze haar snelle carrière aan haar man te danken zou hebben, die destijds verantwoordelijk was voor de inkoop. ,,Daar ben ik te ambitieus voor. Je begint overal onderaan en dan moet je je er lekker doorheen vechten.'' Inmiddels is zij haar man, die negen jaar ouder is, opgevolgd als algemeen directeur.

Vanaf de dag dat ze geboren is, zegt Van den Ingh, wist ze al dat ze carrière wilde maken. ,,Toen ik klein was, zei ik al dat ik later iets `echts' zou gaan doen.'' Toch maakte ze haar middelbare school niet af en begon ze pas met een betaalde baan op haar 33ste. Ze trouwde op haar achttiende met Theo van den Ingh. Samenwonen was geen optie in haar rooms-katholieke familie. Een paar jaar later werden hun twee dochters geboren. ,,Als je pas na je dertigste kinderen krijgt, is dat een veel grotere inbreuk op je leven.''

Van den Ingh kreeg de prijs omdat zij volgens de jury het `naar binnen gerichte bedrijf omgevormd heeft tot een professionele, internationaal opererende onderneming'. Bij Glasgroep Spliet & De Waal, een groothandel in vlakglas (vooral gebruikt in de bouw) met een omzet van 30 miljoen euro, werken 153 mensen. Het bedrijf levert glas aan grote projecten, zoals Villa Arena en het stadion van FC Utrecht, en exporteert naar Scandinavië, Zuid-Europa en het Caraïbisch gebied.

Volgens Thijs van den Ingh, haar zwager en eveneens algemeen directeur bij het glasbedrijf, is de professionalisering mede te danken aan haar initiatief om er eind jaren tachtig vestigingen bij te kopen. ,,Aanvankelijk had het glasbedrijf twee vestigingen, in Utrecht en Lopik, maar door haar hebben we nu een glasgroep noord, midden en zuid.'' De onderneming groeide en kon naast multinationals als Saint-Gobain blijven bestaan. ,,Ze heeft een heel internationaal netwerk opgebouwd. Ja, ze kan haar bekkie goed laten rollen.''

Jeannette van den Ingh noemt netwerken zelfs één van haar hobby's. ,,Ik ben dol op mensen en ik wil bruggen slaan tussen de verschillende groepen.'' Zo is Van den Ingh voorzitter van de Glasbranche Organisatie. Ben van Dorssen, secretaris bij de brancheorganisatie, vindt haar vooral `betrokken'. ,,Ze probeert de belangen van de kleinere en grote ondernemingen te behartigen, zoals bij de contributieregeling.'' Ook met het bestuur zelf is ze begaan. ,,Elke kerst bereidt ze voor het bestuur van dertien man een maal van zeven gangen met wild en mooie wijnen.''

Om de glasbranche beter op de kaart te zetten, waar de jury haar eveneens om prees, heeft zij veel veranderingen doorgevoerd, zegt Van Dorssen. Mede dankzij Van den Ingh kent de branche sinds kort een stichting die zich bezighoudt met het recyclen van vlakglasafval. Nederland is hiermee de eerste ter wereld. Ze heeft de aparte vakbladen samengevoegd en het opleidingsinstituut nieuw leven ingeblazen.

Behalve van netwerken houdt Van den Ingh ook van studeren (,,verrukkelijk zo'n stapel boeken, die kennis komt nog allemaal tot mij''), golfen en beeldhouwen. Haar werk wordt permanent geëxposeerd in een galerie in Utrecht. ,,Beeldhouwen is voor mij een voorwaarde om prettig te kunnen leven'', zegt de Zakenvrouw van het Jaar. ,,In mijn atelier laad ik mezelf op.''

Haar toekomst laat zich raden. ,,Ik wil hier nog zeker tien jaar blijven. Een andere baan komt niet in mij op.''

    • Marleen Luijt