Penne met courgette en munt

Af en toe zie ik prachtige kleine, jonge, gele of lichtgroene courgettes; meestal op de markt of bij de Turkse winkel. Als ik ze zie, koop ik ze meteen, want ze zijn niet altijd verkrijgbaar. Nadat ik ze onlangs had aangeschaft, maakte ik er deze verrukkelijke, vegetarische pastaschotel mee, een schotel waarin de munt voor een ongelofelijk intrigerend smaakaccent zorgt. Het is eigenlijk een zomerse salade, maar wat let u om hem te maken als u eenmaal van die mooie kleine courgettes gevonden hebt?

Snijd de courgettes bij en vervolgens in juliennereepjes van ongeveer dezelfde lengte als de penne. Doe ze in een mooie dienschaal waarin de pasta ook past en schep er het citroensap, zout en peper naar smaak, de olijfolie en de sliertjes verse munt door. Dek de schaal af en laat minstens 30 minuten staan.

Kook de doperwtjes een paar minuten in kokend water of tot ze net gaar zijn. Giet ze af en schep ze door het courgettemengsel. Snijd de tomaten in stukjes en schep ze ook door het mengsel.

Kook intussen de penne bijtgaar in kokend gezouten water. Giet de pasta af en schep hem losjes om met het groentemengsel. Schaaf er royaal pecorino romano over en dien op.

    • Kim Maclean