Ophef over Kerstman

In Rotterdam is ophef ontstaan over een groot beeld van de Kerstman dat naast De Doelen, ter hoogte van de Kruiskade, op het trottoir geplaatst zal worden. Deze week werd bekend dat het College van B&W op 18 februari besloten heeft de aankoop van Santa Claus goed te keuren. De ruim zes meter hoge, knalrode bronzen sculptuur is ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy (1945). Controversieel is dat de kerstman behalve een kerstklok ook een reusachtig seksattribuut, een soort dildo voor anaal gebruik, omhoog houdt. Het beeld heeft inmiddels de bijnaam `Kabouter Butt-plug' gekregen.

Het beeld is voorgedragen door de adviescommissie van de Internationale Beelden Collectie, waarin onder meer kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh, kunsthistoricus Jan van Adrichem en de kunstenaars Joep van Lieshout en Ben Zegers zitting hebben. Volgens projectleider Hans Abelman is gekozen voor McCarthy omdat hij als geen ander de hypocrisie van de moderne samenleving weet te verbeelden. ,,Zijn werk is een prachtige neerslag van de ontwikkelingen die in onze maatschappij spelen.''

Chef Simons, cultuurwoordvoerder van Leefbaar Rotterdam, noemt het kunstwerk een gedrocht. ,,Zo'n beeld staat misschien leuk in een tuin, maar past niet in het centrum van de stad.'' Hij gaat ervan uit dat het merendeel van de coalitie tegen zal stemmen als het voorstel begin maart opnieuw besproken wordt. ,,De Raad kan er alsnog een stokje voor steken.''

Paul McCarthy kreeg bekendheid als maker van slapstick-achtige videofilmpjes waarin naar hartelust met mayonaise en meel gekliederd wordt. Voor de wereldtentoonstelling in Hannover maakte hij in 2000 een reusachtig beeld van Pinokkio. Santa Claus zal rond Kerstmis 2003 geplaatst worden. De kosten van het beeld, inclusief transport en onthulling, bedragen 280.000 euro.