Notoire recidivezaken

Jan S. bekent in augustus 1999 dat hij de 7-jarige Chanel Naomi Eleveld heeft verkracht en vervolgens vermoord. De politie vindt haar stoffelijk overschot in de kruipruimte van zijn huis in Assen.

Het is niet de eerste keer dat hij wordt vervolgd. In 1996 wordt hij veroordeeld voor de verkrachting van een minderjarig meisje. Jan S. moest 10.000 gulden schadevergoeding betalen en zat drie jaar in de cel. Hij kreeg geen tbs, omdat het Pieter Baan Centrum, dat hem destijds onderzocht, de kans op herhaling klein achtte. Een waarnemend hoofdofficier verklaarde in 1999: ,,Het gedragspatroon van Jan S. maakt het vrijwel onmogelijk dat hij niet bij meer zedenzaken betrokken is geweest.''

Een andere beruchte zaak waarbij een zedendelinquent na verloop van tijd weer in de fout gaat is die van de tot Nederlander genaturaliseerde Belg Michel S. Deze seriemoordenaar werd in 1982 door de rechtbank veroordeeld tot celstraf met tbs voor ontucht met acht kinderen. Hij werd vastgezet in de Van Mesdag Kliniek in Groningen.

In 1987 was het volgens de Zwolse rechtbank verantwoord zijn tbs-behandeling vervroegd af te breken. Behandelaars en het openbaar ministerie waren het hier niet mee eens.

In de drie daarop volgende zomers vermoordde hij ten minste drie kinderen onder wie de 11-jarige Jessica Laven uit het Blokker. Michel. S. had haar misbruikt en vermoord. Nu heeft hij 20 jaar cel met tbs.