Nooit meer in de winkel staan

Zou het een straf zijn om boodschappen te moeten doen in een winkel de Retail Rodeo heet? De onafhankelijke Amerikaanse film The Good Girl doet zijn best de kijker daarvan te overtuigen. Dat lukt aardig. De Retail Rodeo, een supermarkt aan de rand van een naamloos dorp ergens in het Amerikaanse midwesten, wordt neergezet als een hel op aarde - boodschappen doen bij een New Yorkse delicatessenwinkel is vast veel leuker. Werken bij Retail Rodeo is nog erger dan er winkelen, en dat is wat Justine, de hoofdpersoon van deze film, doet.

Justine wordt gespeeld door Jennifer Aniston, die slecht opgemaakt in een merkloze spijkerbroek op de make-up afdeling staat. Dat is vooral leuk als je weet dat Aniston een rol speelt in de tv-serie Friends en getrouwd is met Brad Pitt. Aniston winkelt vast bij Dean and Deluca, net als regisseur Miguel Arteta, die eerder een onafhankelijke hit had met het hier nooit in de bioscoop verschenen Chuck & Buck.

De zelfvoldane toon van de film wordt voor een deel teniet gedaan door het verhaal en door het spel van een aantal acteurs. John Carroll Lynch maakt van de winkelchef bijvoorbeeld een aandoenlijke man. Aniston weet iets meer te doen dan ge-antitypecast zijn.

Justine is haar saaie leven in de winkel en thuis zat. Ze is getrouwd met een huisschilder die elke avond samen met zijn maat stoned voor de buis zit. Ze valt voor de mooie ogen van een nieuwe, jongere winkelbediende (Jake Gyllenhaal uit Donnie Darko) die zichzelf Holden noemt. Justine heeft The Catcher in the Rye natuurlijk niet gelezen, maar ze ziet in het pathetische pubergedrag van de bediende wel een mogelijkheid tot ontsnapping.

De gemakkelijke satire van The Good Girl, een verrassende keuze in het hoofdprogramma van het afgelopen International Film Festival Rotterdam, verandert in iets pijnlijkers als beproefde mogelijkheden tot ontsnapping uit het saaie, geestdodende bestaan in het Amerikaanse midwesten, bekend uit andere films, worden afgewezen. Justine en Holden worden bijvoorbeeld geen Bonnie & Clyde die er met geld en geweren vandoorgaan.

De Retail Rodeo wint in The Good Girl. Of Justine daarbij verliest, blijft in het midden.

The Good Girl. Regie: Miguel Arteta. Met: Jennifer Aniston, Jake Gyllenhaal, John. C. Reilly, Tim Blake Nelson, Zooey Deschanel, John Carroll Lynch. In: De Munt 5 en Kriterion, Amsterdam; Cinerama, Rotterdam; Metropole, Den Haag; Lux, Nijmegen.

    • Bianca Stigter