Meer armslag voor onderzoeksrechter

De rechter-commissaris (onderzoeksrechter) moet meer bevoegdheden krijgen in het onderzoek naar strafzaken. Daardoor moet het gemakkelijker worden voorwerpen in beslag te nemen. Dat volgt uit een wetsvoorstel van demissionair minister Donner van Justitie, dat hij voor advies heeft voorgelegd aan de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, het Openbaar Ministie en de Nederlandse Orde van Advocaten.

Het voorstel beoogt dat de rechter-commissaris, op het enkele verzoek van de officier van justitie, opdracht kan geven een woning te doorzoeken zonder daarvoor eerst een gerechtelijk vooronderzoek in te stellen. De procedure daarvoor vereist nu allerlei formaliteiten.

Het wetsvoorstel past volgens Donner in een ontwikkeling dat de onderzoeksrechter in Nederland onafhankelijker van een gerechtelijk onderzoek moet kunnen functioneren. Hierdoor kan een rechter-commissaris veel tijdwinst boeken.

De rechter-commissaris kan inmiddels al beslissingen nemen buiten het zogenoemde strafrechtelijk onderzoek. Zo heeft de onderzoeksrechter eerder al beslissingsbevoegheid gekregen op het gebied van voorarrest en het laten opnemen van vertrouwelijke communicatie.