Late treffer voorkomt pijnlijk verlies Real

Titelverdediger Real Madrid voorkwam gisteren met een doelpunt in de laatste minuut tegen Borussia Dortmund een nederlaag met mogelijk pijnlijke gevolgen. Invaller Portillo maakte na een pass van de Franse meester Zidane in het Westfalenstadion de gelijkmaker: 1-1. Dortmund-coach Sammer, die samen met het thuispubliek de zege al bijna aan het vieren was, smeet uit razernij zijn jas op de grond.

In groep C van de tweede ronde van het toernooi om de Champions League strijden Real en Borussia de resterende twee wedstrijden om de tweede plaats die recht geeft op een plaats in de kwartfinales. Real heeft een punt voorsprong en heeft het voordeel van het betere onderlinge resultaat, omdat het vorige week de thuiswedstrijd won van de Duitsers. In dezelfde poule verzekerde het Italiaanse AC Milan zich gisteren na een zege op Lokomotiv Moskou al van de eerste plaats.

De sterrenformatie van coach Del Bosque wist zich niet goed raad met het fel strijdende Borussia. De verliezend UEFA-Cupfinalist van vorig jaar ging vanaf het begin op zoek naar de openingstreffer. Zonder de Tsjechische stervoetballer Rosicky maar mét zijn landgenoot Koller in de punt van de aanval wist de geelzwarte formatie kansen af te dwingen. Keer op keer stuitten de aanvallers van Borussia in de eerste helft op de sterk spelende Real-doelman Casillas.

In de tweede helft kreeg het elftal van Sammer dan toch nog loon naar werken toen Koller een knap opgezette aanval afrondde met een harde knal in de korte hoek. Een verrassing leek in de lucht te hangen. Ondanks de aanwezigheid van Zidane, Figo, Ronaldo en Roberto Carlos speelde Real Madrid niet als een wondermachine. De Braziliaan Ronaldo kreeg een paar kansen, maar wist niet tot scoren te komen tegen Lehmann. De doelman, die afgelopen weekeinde met een tweede gele kaart werd weggestuurd omdat hij zijn ploeggenoot Amoroso had geduwd, was gisteren door Sammer weer in genade aangenomen.

Lehmann redde zijn elftal in de tweede helft toen hij op miraculeuze wijze een snoeiharde vrije trap van verdediger Roberto Carlos uit zijn doel wist te stompen. In de slotfase stuurde Del Bosque de jonge Portillo het veld in voor verdediger Pavon. Het bleek een gouden greep van de succestrainer. Portillo voorkwam met zijn schuiver dat Real Madrid vroegtijdig moest gaan vrezen voor uitschakeling. De nummer twee van Spanje, die vorig jaar in de finale van de Champions League Bayer Leverkusen versloeg, ging uiteindelijk toch met een tevreden gevoel terug naar de Spaanse hoofdstad.

Real, dat in de tweede ronde tot dusver een keer won, twee keer gelijkspeelde en een keer verloor, heeft nog duels met Lokomotiv Moskou en AC Milan voor de boeg. Het zou voor de Spanjaarden wel eens een groot voordeel kunnen zijn dat Milan inmiddels zeker is van een plaats in de volgende ronde van het kampioenenbal.

In het koude Moskou won de zwartrode formatie de vierde wedstrijd op rij in de tweede ronde van de Champions League: 1-0. De Braziliaan Rivaldo maakte het enige doelpunt in de ontmoeting waarin de Italianen zich negentig minuten lang de meerdere toonden van Lokomotiv. De transfervrije, van Barcelona overgenomen aanvaller scoorde na een half uur van elf meter. Verdediger Maldini speelde in Moskou zijn 118de internationale wedstrijd voor Milan en verbeterde daarmee een Italiaanse record dat op naam stond van voormalig Inter-speler Bergomi.

In groep D wist de Nederlander Van Nistelrooy een record te vestigen door in de Champions League zeven wedstrijden op rij doel te treffen. De spits maakte in Turijn het derde doelpunt voor Manchester United tegen de Italiaanse kampioen Juventus. Net als vorige week pakte de formatie van Ferguson de volle winst (3-0) en verzekerde zich daarmee van een plaats bij de laatste acht.

Manchester United besliste het duel al voor rust met twee doelpunten van aanvaller Giggs. Vooral de tweede treffer van de international van Wales was indrukwekkend. Na een lange rush waarin hij langs verschillende verdedigers slalomde, schoof Giggs de bal langs doelman Buffon. Na een uur werd Giggs vervangen door Van Nistelrooy.

Het andere duel in groep D ging tussen Deportivo La Coruña en het Zwitserse FC Basel. De Spanjaarden wonnen met 1-0 door een intikker van aanvaller Tristan. Juventus en La Coruña hebben een punt meer dan FC Basel.