Koeman geeft aanvaller Mido laatste kans

Op initiatief van de spelersgroep heeft trainer Ronald Koeman gisteren besloten aanvaller Mido terug te halen bij de A-selectie van Ajax. De Egyptenaar zit vanavond op de bank bij het duel tegen Arsenal.

Koeman was zelf (nog) niet van plan de verbanning van Mido op te heffen. De stem van de spelers en het gebrek aan spitsen in zijn ploeg telde zwaarder dan zijn eigen mening. ,,Ik moet eerlijk toegeven dat meespeelt dat ik hem nodig heb'', zei Koeman gisteren. ,,Ik besef dat ik nu het risico loop dat men zegt dat ik moest inbinden, of dat ik niets te zeggen heb. Ik moet aan het belang van de club denken en vooral aan wat de groep wil. Dat is het belangrijkste, dat de spelers zeiden dat hij mag terugkomen.''

Mido betuigde zijn spijt en steun aan de groep. Hij bood ook – opnieuw – zijn excuses aan. Al twee keer eerder lag hij overhoop met de rest. Het grootste probleem van de trotse Mido is dat hij niet kan accepteren dat hij tweede keus is na Zlatan Ibrahimovic.

,,Het ging om de toon waarop hij nu excuses maakte en het gevoel waarmee hij dat deed'', sprak Koeman. ,,Dit is wel de allerlaatste kans die hij krijgt, dat is duidelijk. De selectie accepteert het ook niet meer.''

De twintigjarige hoofdrolspeler zelf werd door Ajax afgeschermd voor de media. Terwijl de A-selectie op het hoofdveld de afsluitende training afwerkte voor het Champions League-duel van vanavond in de Arena tegen Arsenal, draaide Mido op het trainingsveld naast het stadion met enkele geblesseerde spelers zijn eigen programma.

Afgelopen donderdag, na de 1-1 tegen Arsenal, maakte Ajax bekend dat Mido was teruggezet naar het tweede team. Dat gebeurde omdat hij afspraken niet nakwam en gebrek aan discipline toonde door te laat te komen en kleedkamerregels aan zijn laars te lappen. ,,Desnoods spelen we met tien man'', zei Koeman, om aan te geven hoe hoog hij de zaak opnam. Het past ook niet in zijn rechtlijnige en duidelijke aanpak om een geschorste speler zo snel terug te halen. In de competitiewedstrijd van afgelopen zondag tegen FC Utrecht (1-0 verlies) bleek echter al dat Ajax kwetsbaar is zonder de spits.

Koeman vertelde in Utrecht dat hij zich daardoor niet zou laten beïnvloeden. Maandagavond moest Mido met Jong Ajax spelen tegen Jong PSV. Overtuigen deed hij Koeman bepaald niet. Koeman: ,,Het ging niet alleen om een probleem tussen coach en speler, maar ook om een probleem tussen de speler en de groep. De groep stond honderd procent achter mijn beslissing. Maandag hebben we, de spelersgroep en ik, hierover gesproken.''

Vervolgens zorgde technisch directeur Leo Beenhakker voor een verzoenend onderhoud tussen Mido, de technische staf en de spelersraad (Chivu, Bergdolmo, Ibrahimovic, Didulica, Witschge en Van der Vaart).

,,Ik kan dit goed scheiden'', zei Koeman. ,,Voor een professionele samenwerking hoef je geen vrienden te zijn.''