Kans op komst Polanski naar Oscars groter

De kans dat Roman Polanski, wiens film The Pianist voor zeven Oscars is genomineerd, op 23 maart de prijsuitreiking in Hollywood bij zal kunnen wonen, is aanmerkelijk toegenomen. De reden vormen de uitspraken van Samantha Geimer, de vrouw die in 1977 op dertienjarige leeftijd seksueel contact had met Polanski, zoals hij destijds toegaf.

De Poolse regisseur met een Frans paspoort wachtte in 1978 niet zijn proces af, maar vluchtte naar Parijs. Onlangs liet een woordvoerder van de Californische officier van justitie weten dat de nu 69-jarige Polanski gearresteerd zal worden, zodra hij voet op Amerikaanse bodem zet, en een gevangenisstraf van maximaal vijftig jaar tegemoet kan zien. Het slachtoffer vertelde deze week aan de LA Times en CNN dat ze geen wrok koestert tegen Polanski en zijn vlucht volledig begrijpt. De rechter in de zaak was teruggekomen op een eerdere `deal' in ruil voor een bekentenis de straf te beperken tot het voorarrest van veertig dagen. Geimer: ,,Wie zou niet op de vlucht slaan in het vooruitzicht van een halve eeuw in de gevangenis en een rechter die zijn eigen faam duidelijk belangrijker vindt dan een fair oordeel?'' Na de prijs voor beste film te hebben gewonnen in Parijs (Césars) en Londen (BAFTA) is Polanski een Oscarfavoriet. Algemeen wordt verwacht dat Hollywood meer dan bereid is Polanski te vergeven en zo voor een `happy ending' te zorgen