Indietronica

Het Sonarfestival in Barcelona geniet aanzien als ontmoetingsplaats van beoefenaars en liefhebbers van elektronische (pop)muziek. Het compilatie-album Indietronica laat horen dat elektropop zich heeft ontworsteld aan ontoegankelijk gepiep en geknor en dat elke onafhankelijke geest met een niet al te aftandse Macintosh relevante muziek kan maken.

De metronomische precisie van Lali Puna, Her Space Holiday, Mouse On Mars en Lapeiron klinkt fris en melodieus, als een perfecte soundtrack voor de lente. Het album heeft een natuurlijke flow en een logische opeenvolging, waardoor het de volle vijf kwartier blijft boeien. Pas halverwege, tijdens bijdragen van Tarwater en The Notwist, valt uit het accent van de vocalisten af te leiden dat Duitsland na Kraftwerk nog altijd een voortrekkersrol speelt in de elektropopwereld.

Een ware cultuurclash ontstaat wanneer robotmusici zich wagen aan covers van bestaande popsongs, zoals Schneider TM en LB met vocoderversies van respectievelijk The Smiths' There is a light that never goes out en Ashes to ashes van David Bowie. Het bewijst dat laptopmuzikanten soms net gewone mensen zijn, die van mooie liedjes houden.

Indietronica: SonarMusic/De Konkurrent)

    • Jan Vollaard