`Gemeenschap' van Serviërs in Kosovo

Tot boosheid van de Kosovo-Albanese politici en van het VN-bestuur hebben gisteren de Serviërs in Noord-Kosovo zich aaneengesloten in een vereniging, die zich soeverein heeft verklaard en die haar toekomst in Servië ziet.

Rond driehonderd Serviërs – afgevaardigden in Kosovo's parlement en lokale politici uit de gemeenten Zvecan, Leposavic, Zubin Potok en de verdeelde stad Mitrovica – vormden gisteren in Mitrovica een `Gemeenschap van Servische Gemeenten in Kosovo'. Deze vereniging stelde in een verklaring dat Kosovo onderdeel is van de nieuwe unie van Servië en Montenegro. ,,Als iemand probeert een tweede Albanese staat op de Balkan of een onafhankelijk Kosovo te vormen zal de Gemeenschap van Servische Gemeenten in Kosovo de Servische regering oproepen haar effectieve soevereiniteit te vestigen in gebieden waar het Servische volk altijd heeft gewoond'', aldus de verklaring. ,,Iedereen die probeert de territoriale integriteit van Servië en de staatsunie te schenden moet weten dat de territoriale integriteit van de staat legitiem met alle beschikbare middelen kan worden verdedigd.''

Verder werd een reeks ,,richtlijnen voor het overleven van Serviërs en de schepping van omstandigheden voor hun terugkjeer naar Kosovo'' gepresenteerd. Een van die `richtlijnen' betreft de terugkeer van het Servische leger en de politie naar de provincie.

Het initiatief sluit aan bij recente intiatieven van de Servische premier Zoran Djindjic, die vorige week de leiders van de Serviërs in Noord-Kosovo ontmoette. Vervolgens eiste Djindjic van VN-bestuurder Michael Steiner toestemming voor een terugkeer van Servische strijdkrachten naar Kosovo, een eis die gisteren door Steiner werd afgewezen omdat zo'n terugkeer volgens hem de situatie in Kosovo zou destabiliseren. Djindjic zei in het weekeinde tegen The Times dat Belgrado een Servische ministaat in Kosovo zou steunen als de internationale gemeenschap geen Servische troepen toelaat.

De vorming van de `Gemeenschap van Servische Gemeenten' wordt door de Kosovo-Albanezen gezien als een eerste stap op weg naar de vorming van een Servische ministaat in Kosovo. Hun grootste partij, de Democratische Liga van Kosovo LDK, vond dat Belgrado ,,het extreme nationalisme bij de Servische minderheid in Kosovo aanwakkert''.

VN-bestuurder Michael Steiner zei geen zaken te zullen doen met de Gemeenschap van Servische Gemeenten. Alleen groepen die een multi-etnisch Kosovo wensen kunnen gesprekspartners van het VN-bestuur zijn, zo liet hij weten.