`Geen idee wat speelt in Argentinië'

Henny de Ruiter (ex-Shell) heeft tijdelijk de leiding bij supermarktbedrijf Ahold. `Dit zijn niet de leukste dagen.'

Na 48 uur bijna nonstop te hebben vergaderd, nam president-commissaris Henny de Ruiter afgelopen weekeinde de leiding van supermarktbedrijf Ahold over. De Ruiter (maandag wordt hij 69) zoekt naar opvolgers voor topman Van der Hoeven en zijn financieel directeur. Hij leidt het interne onderzoek naar de boekhouding en moet het vertrouwen van beleggers en werknemers herstellen. Daarom heeft hij maar tien minuten tijd.

Hoe heeft u de afgelopen dagen ervaren?

,,Het waren in ieder geval niet de leukste dagen.''

Heeft u als voorzitter van de raad van commissarissen bij bestuursvoorzitter Van der Hoeven en financieel directeur Meurs aangedrongen om ontslag te nemen?

,,Ze zijn niet ontslagen door ons. Ze hebben zelf hun ontslag aangeboden. We hebben niet gesuggereerd of erop aangedrongen dat ze zouden moeten aftreden.''

Wanneer hebben Van der Hoeven en Meurs hun ontslag aangeboden?

,,Dat was afgelopen weekend tijdens het overleg dat we op het hoofdkantoor in Zaandam hadden.''

Wanneer was u op de hoogte van de onregelmatigheden in de boekhouding?

,,We zijn zeer recent op de hoogte gebracht door onze accountants. Dat is de laatste twee weken gebeurd. Eerst US Foodservice. Kort daarna werd ons ook duidelijk wat de situatie in Argentinië was, waar we nu een onderzoek hebben lopen.''

Wat is er misgegaan bij US Foodservice in de Verenigde Staten?

,,Ik kan daar niet veel meer over zeggen dat we tot nu toe hebben meegedeeld. Het gaat om kortingen die leveranciers van producten aan Ahold US Foodservice geven als je een bepaalde hoeveelheid van die fabrikanten koopt. De bonussen die we krijgen van leveranciers werden als ontvangen bedrag geboekt. Nog niet duidelijk is of dat op een juiste manier heeft plaatsgevonden.''

Wat is er aan de hand in Argentinië?

,,Daar hebben we weinig over gezegd. We hebben er een onderzoek lopen. Ik heb geen idee wat daar speelt en ik heb ook geen idee om welk soort bedragen het eventueel gaat. Zo snel mogelijk na afronding van het onderzoek komen wij er mee naar buiten.''

    • Frits Baltesen