Frankrijk schendt europact

De Franse regering heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat het vorig jaar niet heeft voldaan aan Europese begrotingsregels. Dit jaar zal dit evenmin het geval zijn. Parijs is echter niet van plan om nu fors te bezuinigen.

Premier Jean-Pierre Raffarin zei tijdens een bijeenkomst van het Franse bedrijfsleven dat het begrotingstekort in 2002 ,,waarschijnlijk'' groter is dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee overschrijdt Frankrijk het percentage dat is vastgelegd in het Groei- en Stabiliteitspact, de Europese begrotingsafspraken. Frankrijk schaart zich hiermee in de rij van Duitsland en Portugal, die van Brussel al een `rode kaart' kregen wegens hun overschrijding van de begrotingregels.

,,Ik zal geen beleid van soberheid voeren'', aldus Raffarin. ,,Je moet de uitgaven niet meer beperken dan nodig is wanneer de groei onzeker is. Dat zal het economische klimaat verder doen verslechteren.'' De premier wil veel investeren in het scheppen van banen. Hij houdt vast aan beloofde belastingverlagingen.

De Europese Commissie zegt dat het actie tegen Frankrijk zal ondernemen als de schending van het Stabiliteitspact wordt bevestigd door de definitieve cijfers. Deze worden aan het einde van de week verwacht. Brussel zal Parijs in dat geval een formele reprimande sturen en bezuinigingen of verhoging van de belastingen eisen. Alle lidstaten moeten voor 1 maart hun begrotingscijfers inleveren.

Raffarin maakte gisteren ook bekend dat hij niet verwacht dat de economie dit jaar met gemiddeld 2,5 procent zal groeien, zoals eerder was gehoopt. Hij wees de oorlogsdreiging rondom Irak aan als belangrijke oorzaak.